Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Šéfka MMF Georgievová sa ako jediná uchádza o pokračovanie v úrade

Na snímke Kristalina Georgievová. Foto: TASR- Martin Baumann

Sedemdesiatročná Georgievová riadi MMF od roku 2019 a minulý mesiac pre agentúru AFP uviedla, že je k dispozícii, pokiaľ bude záujem, aby ďalej slúžila.

Washington 4. apríla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) vo štvrtok potvrdil, že jeho súčasná výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová sa bude ako jediná kandidátka uchádzať o pokračovanie v úrade po tom, čo tento rok skončí jej prvé funkčné obdobie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Lehota na predkladanie nominácií na post budúceho výkonného riaditeľa sa skončila v stredu (3. 4.) a nominovaná bola jedna kandidátka - Georgievová, uviedol MMF. Pokračovanie Georgievovej na čele inštitúcie po skončení jej funkčného obdobia v septembri sa tak považuje v podstate za isté.

Na základe neformálnej dohody medzi európskymi krajinami a Spojenými štátmi býva na čele MMF európsky občan a Svetovú banku (SB) vedie občan USA. Nepísanú dohodu potvrdili minulý rok, keď administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nominovala na post šéfa SB Ajaya Bangu, naturalizovaného občana USA narodeného v Indii. MMF uviedol, že jeho výkonná rada očakáva formálne uzavretie výberového konania do konca apríla.

Sedemdesiatročná Georgievová riadi MMF od roku 2019 a minulý mesiac pre agentúru AFP uviedla, že je k dispozícii, pokiaľ bude záujem, aby ďalej slúžila. Počas pôsobenia Georgievovej MMF podporoval krajiny, ktoré čelili finančným ťažkostiam v čase pandémie nového koronavírusu, ako aj otrasom spôsobených ruskou inváziou na Ukrajinu. Pokračovanie bulharskej štátnej príslušníčky v úrade podporili i ministri financií členských štátov Európskej únie (EÚ).