Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SELCE: Mliekareň do veľkých reťazcov až na pár výnimiek nedodáva

Ilustračné foto Foto: TASR

Mliekareň Kopanice Selce mesačne vyrobí zhruba 60 ton jogurtov a asi 40 ton ďalších kyslomliečnych výrobkov.

Selce 1. októbra (TASR) – Mliekareň Kopanice Selce pri Banskej Bystrici svojimi mliečnymi výrobkami zásobuje nielen Banskú Bystricu, ale aj Bratislavu, Trnavu a Nitru. Mesačne vyrobí zhruba 60 ton jogurtov a asi 40 ton ďalších kyslomliečnych výrobkov ako sú jogurtové mlieka, obľúbené najmä v posledných rokoch, zakysanky či kyslé smotany. Spoločnosť do veľkých obchodných reťazcov až na pár výnimiek nedodáva, pretože, ako tvrdí Tomáš Čulík, executive director Mliekareň Kopanice Selce, nie sú stavaní na ich požadované objemy. Pri nízkych objemoch im zasa nevychádza ekonomika.

"Takisto ich požiadavky na kontrolu výroby a prepravy sú neprimerané a zbytočne predražujú výrobu. Pre nás je prijateľný každý obchodný partner, ktorý nezasahuje do toho, ako máme vyrábať a komu môžeme, či nemôžeme predávať," konštatoval pre TASR Čulík.

Mliekarenská výroba sa tam začala v roku 1992 ako snaha Roľníckeho družstva v Selciach o spracovanie vlastnej produkcie mlieka.

"Už na začiatku sme rátali aj s nákupom od okolitých výrobcov, aby bola kapacita spracovania na úrovni päťtisíc litrov za deň. Od začiatku pracovalo v mliekarni osem zamestnancov družstva. Po vstupe do Európskej únie nemohla mliekareň nakupovať a predávať mlieko od iných subjektov, kým sa právne neoddelila od družstva, a tak sme vytvorili eseročku," priblížil Čulík.

V súčasnosti je v mliekarni zamestnaných 15 pracovníkov. Objem výroby sa niekoľkonásobne zväčšil, najmä v posledných siedmich rokoch a stále rastie, preto museli prejsť na dvojzmennú prevádzku.

"Znásobil sa aj obchod s výrobkami, čo si vyžiadalo nové pracovné miesta. Sústreďovali sme sa vždy najmä na výrobu jogurtov a zakysanky, to boli vždy naše nosné komodity. Tým, že naše výrobky nikdy neboli určené na dlhodobé skladovanie, sme vždy boli nútení spolupracovať s väčšími spracovateľmi mlieka v okolí, a to je aktuálne i teraz," uviedol Čulík.

Ako tiež poznamenal, v posledných dňoch posilnili vlastný chov dojníc ich nákupom, keďže mnoho aj špičkových chovov na Slovensku končí a bola by škoda to nevyužiť.

"Dúfame, že skúsenosti, ktoré máme, nám pomôžu udržať kvalitu našich výrobkov a spokojnosť spotrebiteľa," dodal Čulík.

Mliekareň Kopanice Selce je zapojená do programu pre zásobovanie školských zariadení školským mliekom podporovaného Pôdohospodárskou platobnou agentúrou, čo vníma ako veľkú výhodu.