Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Senát schválil Powella do funkcie šéfa americkej centrálnej banky

Na snímke nový šéf FEDu Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Powell nahradí v úrade začiatkom februára Janet Yellenovú, ktorá sa ešte v čase vlády Baracka Obamu stala vôbec prvou ženou pôsobiacou na najvyššom poste v americkej centrálnej banke.

Washington 24. januára (TASR) - Novým šéfom americkej centrálnej banky (Fed) sa stane Jerome Powell. Na tento post Powella vybral americký prezident Donald Trump, pričom jeho nomináciu potvrdili v utorok členovia amerického Senátu, a to pomerom hlasov 85:12, informovala agentúra AP.

Powell nahradí v úrade začiatkom februára Janet Yellenovú, ktorá sa ešte v čase vlády Baracka Obamu stala vôbec prvou ženou pôsobiacou na najvyššom poste v americkej centrálnej banke. Trump však Yellenovej mandát o druhé funkčné obdobie nepredĺžil, a to i napriek tomu, že sa jej v tejto funkcii, v ktorej nahradila Bena Bernankeho, dostávalo uznania za dobrú prácu.

Powell (64) pôsobil päť a pol roka ako člen Rady guvernérov Fed-u. Vzdelaním právnik, ktorý pracoval ako investičný manažér, bude teraz prvým šéfom Fed-u za ostatných 40 rokov bez titulu z oblasti ekonómie. Viacerí odborníci podľa agentúry AP očakávajú, že bude vo vzťahu k úrokovým sadzbám zastávať podobne opatrný prístup ako jeho predchodkyňa Yellenová.