Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SES Tlmače postavia za 90 miliónov blok v kubánskej elektrárni Mariel

Ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Ide o výstavbu bloku s výkonom 90 megawattov na Kube, nachádza za 50 km západne od Havany. Dodávky by sa mali realizovať v období rokov 2016 až 2019.

Bratislava 5. februára (TASR) - Slovenské energetické strojárne, a. s., (SES) Tlmače postavia v kubánskej elektrárni Mariel teplárenský blok. Uviedol to dnes pre TASR predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Martin Paštika po rokovaní slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a podpredsedu Rady ministrov Kuby Ricarda Cabrisasa Ruíza.

"Ide o výstavbu bloku s výkonom 90 megawattov (MW) na Kube, nachádza za 50 km západne od Havany. Dodávky by sa mali realizovať v období rokov 2016 až 2019. Celkový objem kontraktu je 90 miliónov eur," priblížil.

V energetickom kontrakte podľa jeho slov pôjde o dodávku kompletného bloku, ktorý bude spaľovať crudo - odpad z ropy. "Rozsah dodávky je kompletný blok elektrárne," spresnil.

Blok v Mariel bude podľa Paštiku vzhľadom na blízkosť zásobovať hlavné mesto Kuby. "Je to dôležitý energetický zdroj pre Havanu. Kubánska strana deklaruje, že tento projekt je najväčší energetický projekt na Kube. Je teda sledovaný kubánskou vládou a pre nás je dôležité, aby sme ho zvládli," dodal.