Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Šesť firiem si rozdelí investičnú pomoc za 20,1 milióna eur

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský Foto: TASR/Roman Hanc

Vláda dnes odsúhlasila investičné stimuly stavebným firmám. Návrh podával minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Šestica stavebných firiem dostane od štátu investičnú pomoc v celkovej výške 20,1 milióna eur. Opatrenie odobrila na dnešnom rokovaní vláda na návrh ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD).

Stimuly budú vo forme daňových úľav pre firmy a dotácií na obstaraný dlhodobý majetok. Dostanú ich spoločnosti Schindler z Dunajskej Stredy, INA Kysuce z Kysuckého Nového Mesta, Schaeffler Slovensko zo Žiliny, Unomedical z Michaloviec, Embraco Slovakia zo Spišskej Novej Vsi a FLAMEshoes z Bardejova.

"Investičné zámery by mali vytvoriť celkovo 226 nových pracovných miest na východnom Slovensku, 165 na strednom a zvyšok na západnom Slovensku," opísal minister Malatinský. Celkovo sa tak podľa jeho slov podporí vytvorenie 657 nových pracovných miest.

Malatinský zároveň po dnešnom rokovaní uviedol, že niektoré investície by bez stimulov na Slovensku nevznikli. Medzi firmami je totiž aj subjekt, ktorý takmer rozbehol svoju investíciu v susednom Maďarsku. "Podarilo sa nám ho prehovoriť, aby investoval na Slovensku," doplnil šéf rezortu hospodárstva.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) súčasne doplnil, že je správne, keď firmy dostávajú stimuly. "To nie je záležitosť len Slovenska, takto postupujú aj ďalšie krajiny Európskej únie. Ja privítam každé jedno nové pracovné miesto, ktoré bude prostredníctvom tejto podpory vytvorené," priblížil Richter.

Ministerstvo hospodárstva odhaduje príjmy štátneho rozpočtu v súvislosti s realizáciou týchto investícií vo výške viac ako 120 miliónov eur. V prevažnej miere ide podľa rezortu o investičné zámery na rozšírenie existujúcich závodov, čo má zvýšiť produkciu, či o podstatnú modernizáciu technologického vybavenia a zvýšenie konkurencieschopnosti jednotlivých podnikov na Slovensku.

"Dôležitým aspektom poskytovania investičnej pomoci je aj skutočnosť, že do značnej miery ide o presun finančných prostriedkov poskytnutých na investičné zámery v minulosti, ktoré nedokázali v plnej miere naplniť ambiciózne plány z predkrízového obdobia," doplnil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. To podľa jeho slov znamenalo zrušenie pôvodných rozhodnutí o poskytnutí investičnej pomoci v celkovej výške 109,6 milióna eur. "Žiadna z týchto spoločností sa však zo Slovenska nechystá odísť a aj napriek nižším parametrom pôvodných projektov vyrába a zamestnáva na Slovensku naďalej, a to aj bez čerpania pomoci," dodal..