Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

M. ŠEFČOVIČ: Projekt Dunajskej stratégie je o prepájaní a spolupráci

Maroš Šefčovič a Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Už v prvých mesiacov vzájomnej spolupráce sa podľa neho podarilo vytvoriť veľmi dobrú sieť vedeckých kontaktov a vedeckej spolupráce, ktorá momentálne zahŕňa 180 vedeckých pracovníkov.

Bratislava 16. mája (TASR) - Projekt Dunajskej stratégie je o prepájaní a o spolupráci. Uviedol to dnes v Bratislave na konferencii Vedecká podpora pre Dunajskú stratégiu podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Konferenciu spoluorganizujú Spoločné výskumné centrum EÚ (JRC) a vláda SR.

"Projekt spája 14 krajín Európy, z ktorých väčšina sú členské krajiny EÚ, ale ostatné krajiny sú zatiaľ mimo EÚ. Spája nás však región, spája nás jedna rieka. Je to región, kde žije 100 miliónov obyvateľov, teda jedna pätina obyvateľstva EÚ," povedal Šefčovič.

Už v prvých mesiacov vzájomnej spolupráce sa podľa neho podarilo vytvoriť veľmi dobrú sieť vedeckých kontaktov a vedeckej spolupráce, ktorá momentálne zahŕňa 180 vedeckých pracovníkov. "Druhé prepájanie, ktoré tu vidím, je spojenie vedy na najvyššej kvalitatívnej úrovni, ktorú predstavuje JRC, s vedeckým potenciálom nachádzajúcim sa v našich krajinách," poznamenal.

Tretím prepojením je to, ako sa veda na vysokej úrovni spája s jej praktickým využitím pre občanov, pre regióny, pre konkrétne krajiny. "Myslím, že aj zameranie projektu na štyri hlavné oblasti, ako sú voda, pôda, životné prostredie a energie, je veľmi kľúčové. Pretože vidíme, akým spôsobom sa vyvíja naša planéta a ako často naše krajiny musia odolávať aj živelným katastrofám," zdôraznil Šefčovič.

"Na tomto projekte si vážim aj to, že ide prvýkrát o unikátnu snahu vytvoriť geoinformačný systém, ktorý bude k dispozícii pre všetkých. Bude k dispozícii pre prijímanie politických rozhodnutí a veľmi dôležitých podnikateľských rozhodnutí. Bude teda k dispozícii pre podnikateľov, inovátorov, ale aj pre informáciu občanov," dodal podpredseda EK.