Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Severoamerickí lídri prisľúbili posilnenie vzájomnej obchodnej výmeny

Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Americký prezident Barack Obama, kanadský premiér Justin Trudeau a mexický prezident Enrique Peňa Nieto v stredu prisľúbili prehĺbenie vzájomných ekonomických vzťahov.

Ottawa 30. júna (TASR) - Americký prezident Barack Obama, kanadský premiér Justin Trudeau a mexický prezident Enrique Peňa Nieto počas stredajšieho stretnutia v kanadskej Ottawe prisľúbili prehĺbenie vzájomných ekonomických vzťahov a potlačenie nálad proti voľnému obchodu, ktorý vyvolal politickú diskusiu v USA a v Európe.

Uvedené tri krajiny sú členmi Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ktorú prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump v prípade svojej výhry v novembrových prezidentských voľbách sľúbil znovu prerokovať alebo zrušiť.

Severoamerickí lídrí počas schôdzky, nazývanej aj stretnutím troch priateľov (Three Amigos Summit), podľa agentúry DPA skonštatovali, že severoamerická ekonomika mala zásadný význam pre vytvorenie dobre platených miest pre strednú triedu. "Budeme stavať na týchto silných trojstranných ekonomických vzťahoch, ďalej prehlbovať obchodnú výmenu medzi troma krajinami a zdokonaľovať systém, ktorý nám umožňuje produkovať výrobky a poskytovať služby spoločne," uviedli lídri v spoločnom vyhlásení.

Trump označil voľný obchod za katastrofu, pripravujúcu Američanov o tisícky pracovných miest a znižujúcu ich platy. Podobné sťažnosti bolo počuť v Británii pred minulotýždňovým prekvapivým hlasovaním o odchode krajiny z Európskej Únie a jej zóny voľného obchodu.