Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Shell môže prevziať BG Group, akcionári súhlasia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hodnota kontraktu sa odhaduje najnovšie na približne 50 miliárd USD (45,86 miliardy eur).


Londýn 28. januára (TASR) - Akcionári britskej plynárenskej spoločnosti BG Group schválili dnes ponuku na akvizíciu svojej firmy zo strany britsko-holandskej ropnej spoločnosti Royal Dutch Shell. Ropný koncern tak odstránil poslednú prekážku na dokončenie prevzatia plynárenskej spoločnosti, čo znamená najväčší kontrakt v sektore ropy a plynu za posledné desaťročie. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník The Wall Street Journal.

Hodnota kontraktu sa odhaduje najnovšie na približne 50 miliárd USD (45,86 miliardy eur). V apríli minulého roka, keď Royal Dutch Shell ponuku podala, bola jej hodnota zhruba 70 miliárd USD, avšak medzičasom klesla, nakoľko je nadviazaná na hodnotu akcií Shellu. Kontrakt by sa teraz mal dokončiť 15. februára.

Akcionári spoločnosti Royal Dutch Shell schválili ponuku svojej firmy na prevzatie BG Group podľa agentúry AP ešte v stredu (27.1.). Za prevzatie BG Group hlasovalo viac než 80 % akcionárov Shellu, napriek tomu, že ceny ropy v poslednom období klesli a niektorí analytici spochybňovali zmysel tejto megafúzie.

Kontrakt by mal zvýšiť objem rezerv ropy a plynu firmy Royal Dutch Shell o 25 %. Navyše, britsko-holandská spoločnosť si od tohto kroku sľubuje aj výrazné zlepšenie svojej pozície na trhu so skvapalneným zemným plynom.