Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Si Ťin-pching: Čína musí chrániť práva zahraničných firiem

Čínsky vodca Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Zahraniční podnikatelia sa už dlho sťažujú na vágne a svojvoľné predpisy v Číne a na krádeže duševného vlastníctva.

Peking 28. novembra (TASR) - Čínsky vodca Si Ťin-pching nariadil väčšiu ochranu práv a duševného vlastníctva zahraničných firiem. Oznámili to v utorok štátne médiá. Peking sa snaží prilákať do krajiny zahraničné spoločnosti, ktoré odrádzajú tvrdé zásahy úradov a slabá ekonomika. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Americké a európske firmy v Číne sa sťažujú, že podnikanie v krajine je ťažšie ako kedykoľvek predtým, keďže politika, zákon proti špionáži, razie v nadnárodných spoločnostiach a priaznivejšie zaobchádzanie s domácimi konkurentmi negatívne vplývajú na ich dôveru. Peking sa preto snaží vyslať signály, ktoré by pritiahli zahraničné spoločnosti späť.

Si Ťin-pching v písomnom prejave pre samit riaditeľov firiem z členských štátov Združenia pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) vyzval na investície v Číne. Sľúbil pritom opatrenia, ktoré "uľahčia zahraničným spoločnostiam investovať a pôsobiť v Číne".

Na pondelkovom (27. 11.) stretnutí politbyra Komunistickej strany Číny, najvyššieho orgánu krajiny, povedal, že Čína musí zabezpečiť "komplexné, otvorené a transparentné" právne zaobchádzanie so zahraničnými subjektmi, uviedla štátna televízia CCTV.

Čínsky právny systém by mal "posilniť ochranu práv duševného vlastníctva, ako aj chrániť legitímne práva a záujmy zahraničných podnikov", citovali prezidenta médiá.

Peking musí "vytvoriť trhovo orientované, právne a prvotriedne medzinárodné podnikateľské prostredie", povedal Si Ťin-pching.

Zahraniční podnikatelia sa už dlho sťažujú na vágne a svojvoľné predpisy v Číne a na krádeže duševného vlastníctva. Na tento problém upozornili aj americkí predstavitelia počas tohtoročných návštev v Číne.

Americké a európske podnikové lobistické skupiny v septembri varovali, že dôvera zahraničných podnikateľov v Čínu dosiahla najnižšie úrovne za celé roky, keďže spomaľujúci sa rast a geopolitické napätie zasiahli investičné vyhliadky. Ale zaznamenali tiež náznaky, že by sa to mohlo zlepšiť po intenzívnejšej komunikácii medzi USA a Čínou a stretnutí čínskeho a amerického prezidenta Joea Bidena tento mesiac.