Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ťin-pching vyzval G20: odolajte tlakom na zvýšenie obchodných bariér

Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Práve v súvislosti s nadmernou produkciou ocele predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Čínu, aby prijala kroky na jej zníženie.

Chang-čou 4. septembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval predstaviteľov najväčších ekonomík sveta, aby nepodľahli tlakom na posilnenie obchodných bariér. Uviedol to v rámci otvorenia dvojdňového summitu skupiny G20 vo východočínskom meste Chang-čou. Ten sa koná v období, keď viaceré krajiny protestujú proti zaplavovaniu trhov lacnou čínskou oceľou. Informovala o tom agentúra AP.

Práve v súvislosti s nadmernou produkciou ocele predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Čínu, aby prijala kroky na jej zníženie, keďže nadmerné dodávky komodity z Číny likvidujú pracovné miesta v Európskej únii aj USA.


Ako však čínsky prezident uviedol, "je potrebné usilovať sa o vybudovanie otvorenej svetovej ekonomiky". Zároveň dodal, že "skupina G20 by sa mala držať pôvodného záväzku vyhýbať sa novým ochranárskym opatreniam a prijať kroky na podporu svetového obchodu". Okrem toho vyzval na väčšiu spoluprácu v oblasti daní, boja proti korupcii a na prijatie opatrení "s cieľom zvýšiť schopnosť svetovej ekonomiky odolávať rizikám".

Svetová obchodná organizácia očakáva, že rast svetového obchodu dosiahne tento rok len 2,8 %. Ak sa prognóza vyplní, bude to už piaty rok po sebe, čo rast globálneho obchodu nepresiahne 3 %.