Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SIEA: Druhé kolo podpory OZE Zelená domácnostiam sa uzatvára

Ilustračné foto Foto: TASR

Po uzatvorení sa záujemcom po zadaní okresu v prvej časti formulára objaví informácia o nemožnosti podať žiadosť pre daný región z dôvodu vyčerpania prostriedkov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Druhé kolo projektu Zelená domácnostiam na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) pre domácnosti sa uzatvára. Oznámila to Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

"Vzhľadom na to, že záujem domácností o podporu už v prvý deň spustenia druhého kola projektu Zelená domácnostiam významne presiahol vyčlenenú pôvodnú sumu 4 milióny eur, navýšila Slovenská inovačná a energetická agentúra prostriedky pre 2. kolo pre mimobratislavské regióny o ďalšie 3 milióny eur. Napriek tomu sa aj toto kolo uzatvára," spresnila agentúra.

Zmena osobitných podmienok podpory, ktoré definujú výšku podporných prostriedkov v jednotlivých kolách umožní, aby poukážky v najbližších 4 mesiacoch mohla využiť väčšia časť domácností. Informačný systém v nasledujúcich hodinách stanoví poradie poukážok. Po vyčerpaní vyčlenených prostriedkov sa možnosť požiadať o poukážku automaticky uzatvorí. "Žiadosti o vydanie poukážok v bratislavskom kraji už prekročili možnosti 2. kola," zdôraznila SIEA.

Po uzatvorení sa záujemcom po zadaní okresu v prvej časti formulára objaví informácia o nemožnosti podať žiadosť pre daný región z dôvodu vyčerpania prostriedkov. Všetkým záujemcom, ktorí kompletne a korektne vyplnili žiadosť, bude automaticky doručená e-mailová správa s informáciou, či získali poukážku.

V druhom kole projektu Zelená domácnostiam bolo podľa informácií Eduarda Jambora, riaditeľa odboru komunikácie a medzinárodnej spolupráce SIEA, vydaných 3216 poukážok. Žiadosti o poukážky bolo možné podávať 1. februára 2016 od 12. hod. Reakcia bola okamžitá, stránku Zelená domácnostiam počas dňa navštívilo 6000 unikátnych používateľov.

Informoval, že nové poukážky domácnostiam doručia aj so zmluvou o poskytnutí príspevku v najbližších dňoch. Spolu, aj vrátane 1. kola, tak bude k dispozícii vyše 4000 aktívnych poukážok. V priemere by sa tak mohlo na Slovensku každý deň až do konca mája nainštalovať vyše 30 nových zariadení na využívanie OZE.

V 2. kole bolo podľa Jambora 1316 poukážok vydaných na slnečné kolektory. Fotovoltických panelov sa týkalo 1129 poukážok, 231 bolo kotlov na biomasu a 540 tepelných čerpadiel. Zamietavú odpoveď z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov dostala tretina žiadateľov. O poukážky sa môžu uchádzať v ďalšom kole, ktoré bude vyhlásené v 2. štvrťroku 2016. Najviac záujemcov zostalo neuspokojených v prípade fotovoltických panelov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok (1.2.) v bratislavskej mestskej časti Čunovo spolu s ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom a generálnou riaditeľkou SIEA Svetlanou Gavorovou informoval, že štát v 2. kole programu Zelená domácnostiam, ktoré malo trvať štyri mesiace, podporí OZE v domácnostiach sumou 4 milióny eur.

"Toto opatrenie, pokiaľ ide o podporu zariadení ako sú kotly na biomasu, fotovoltické panely, solárne panely alebo tepelné čerpadlá bolo zaradené do nášho druhého vládneho balíka. Naším cieľom bolo, aby ľudia mohli získať štátnu podporu pri nákupe a inštalácii takéhoto zariadenia," priblížil predseda vlády SR.

Projekt Zelená domácnostiam zameraný na podporu využívania OZE v rodinných a bytových domoch bol spustený 1. decembra 2015. Projekt bude pokračovať do roku 2018. V prípade veľkého záujmu o podporu je na inštaláciu zariadení možné využiť ďalšie zdroje z európskych a štátnych zdrojov, až do celkovej výšky 115 miliónov eur. Domácnosti môžu v rámci projektu využiť služby takmer 600 oprávnených zhotoviteľov.