Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Od apríla sa bude vyhlasovať Zelená domácnostiam častejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Informoval o tom dnes vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič.

Bratislava 1. marca (TASR) - Od apríla bude Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhlasovať kolá na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) 'Zelená domácnostiam' častejšie a pravidelne. Informoval o tom dnes vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Ak ešte zhotovitelia nezaslali žiadosť o preplatenie poukážky z projektu Zelená domácnostiam, mali by tak podľa neho urobiť čím skôr. Platnosť poukážok sa končí v marci. Od apríla bude Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlasovať kolá s menším objemom financií, ale pravidelne každý mesiac.

Častejšie a pravidelne vyhlasované kolá by mali podľa Jurikoviča obmedziť doručovanie stoviek žiadostí o preplatenie v posledných dňoch platnosti poukážok. Práve tento fakt doteraz bránil priebežnému vyhlasovaniu kôl a vydávaniu poukážok. SIEA preto pripravuje zmenu vo vyhlasovaní kôl. Cieľom je poskytnúť domácnostiam možnosť požiadať o poukážku vtedy, keď budú na inštaláciu skutočne pripravené.

Pripomenul, že od spustenia projektu v decembri 2015 SIEA už preplatila vyše 4500 poukážok v hodnote viac ako 10 miliónov eur. Súčasne očakáva a administruje ďalšie poukážky za viac ako 5,3 milióna eur.

Priebežné predkladanie žiadostí o preplatenie, ktoré agentúra plánovala od začiatku projektu, bude mať podľa neho aj ďalšiu výhodu. Keďže prostriedky z európskych fondov na projekt v celkovej hodnote 45 miliónov eur nie sú k dispozícii naraz, ale postupne, menšie kolá umožnia skontrolovať a preplatiť väčší počet poukážok, ako v porovnateľnom období doteraz.

Plánovaný systém častejších kôl s nižšou alokáciou môže znamenať, že spočiatku bude neuspokojených žiadateľov viac a niektorí budú musieť podávať žiadosť opakovane. Kolá by však mali byť vyhlasované priebežne od apríla, približne tak, aby každý mesiac bolo vyhlásené aspoň jedno kolo samostatne pre zariadenia na výrobu elektriny a pre zariadenia na výrobu tepla. Časový harmonogram kôl zverejní SIEA počas marca 2017.

Zdôraznil, že aktuálne pracovníci SIEA kontrolujú žiadosti o preplatenie poukážok, ktoré boli vydané v decembri 2016. Zatiaľ bola doručená iba tretina z nich. Domácnosti a zhotovitelia majú ešte k dispozícii 1800 poukážok v hodnote 4,5 milióna eur z posledných dvoch kôl. Ich platnosť sa čoskoro skončí, preto sa inštalácie neoplatí odkladať na poslednú chvíľu. Žiadosti o preplatenie poukážok k nainštalovaným fotovoltickým panelom je nutné predložiť do utorka 21. marca 2017. Pri poukážkach na kotly na biomasu, slnečné kolektory a tepelné čerpadlá termín uplynie v stredu 29. marca 2017.