Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

SIEA v spolupráci s krajmi vybuduje 23 centier udržateľnej energetiky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Poukážky na využívanie obnoviteľných zdrojov energie z projektu Zelená domácnostiam podľa SIEA za osem rokov jeho fungovania využilo viac ako 59.000 domácností.

Bratislava 26. decembra (TASR) - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v spolupráci samosprávnymi krajmi, Úniou miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska na budúci rok začne budovať sieť 23 regionálnych centier udržateľnej energetiky. V rámci nich budú odborníci mapovať a analyzovať potenciál úspor a zvyšovať energetickú sebestačnosť regiónov. Uplynulý rok a plány na najbližšie obdobie pre TASR zhodnotila hovorkyňa SIEA Zuzana Valentová.

"Uplynulý rok bol pre SIEA prelomový. Pripravovali sme podklady pre nové programové obdobie európskych fondov a zároveň sme zabezpečovali administráciu projektov v dobiehajúcom období, ktoré sa 31. decembra končí. Keďže po vypuknutí energetickej krízy podnikatelia, ale aj obce a mestá hľadali spôsoby, ako znížiť rastúce náklady na energiu a závislosť od fosílnych palív, snažili sme sa im pomôcť a hľadali sme voľné finančné zdroje," uviedla Valentová.

SIEA v spolupráci v ministerstvami životného prostredia a hospodárstva podľa nej iniciovala presunutie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktoré by inak zostali nevyužité. Poputovali na podporu fotovoltických inštalácií v podnikoch a vo verejnom sektore.

"Suma vyčlenená pre podniky bola pre veľký záujem zvýšená na 27 miliónov eur. Finančné príspevky určené pre verejný sektor v hodnote 5,3 milióna eur využili na inštaláciu fotovoltických systémov predovšetkým školy, škôlky a mestské úrady," dodala. Napriek zvýšeniu prostriedkov a obmedzenému času bude podľa SIEA vyčerpaná celá suma 820 miliónov eur, ktorá bola v končiacom programe určená na energetické opatrenia.

Agentúra zároveň pripravuje ďalšie štyri národné projekty. "Už sme otvorili pokračovanie úspešného projektu Zelená domácnostiam. Podobnú zjednodušenú formu pomoci prostredníctvom poukážok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie plánujeme zabezpečiť aj pre malé a stredné podniky," priblížila Valentová.

Poukážky na využívanie obnoviteľných zdrojov energie z projektu Zelená domácnostiam podľa SIEA za osem rokov jeho fungovania využilo viac ako 59.000 domácností. "Projekt je zatiaľ len v prvej fáze, počas ktorej si domácnosti môžu nechať zariadenie nainštalovať. Vydávanie a preplácanie poukážok sa začne až v prvom štvrťroku 2024, keď bude prístupný nový informačný systém na registráciu žiadostí s viacerými vylepšeniami," doplnila Valentová.

Domácnosti si podľa nej môžu aktuálne vybrať spomedzi 3200 zariadení. Na poukážky je do roku 2029 vyčlenených 151,6 milióna eur, z toho 58,1 milióna pre domácnosti v Bratislavskom samosprávnom kraji.