Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Siemens preveruje falošné kontrakty s čínskymi distribútormi

Siemens Foto: TASR/AP

Siemens prešetruje správy čínskych médií o tom, že výkazy predaja zdravotníckej techniky v Číne umelo navyšoval vytváraním falošných kontraktov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Frankfurt nad Mohanom/Šanghaj 2. marca (TASR) - Siemens prešetruje správy čínskych médií o tom, že výkazy predaja zdravotníckej techniky v Číne umelo navyšoval vytváraním falošných kontraktov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čínski distribútori tvrdia, že zdravotnícka divízia Siemensu s nimi podpisovala kontrakty, ktoré neboli kryté reálnym predajom. Distribútori mali zaplatiť určitú formu akontácie zodpovedajúcej 10 % predaja, čo umožnilo Siemensu zaregistrovať zmluvy. Siemens mal tieto platby vrátiť v inej forme.

Podľa médií nemecký koncern už v druhej polovici minulého roka okamžite prijal kroky, aby tieto metódy zastavil. Distribútorov upozornil, že platby prepadnú v jeho prospech. S tým čínske firmy nesúhlasia a 37 sa spojilo, aby peniaze dostali späť.

Siemens vlani vykázal v Číne predaj vo výške 6,44 miliardy eur, čo predstavuje zhruba 8 % celkového odbytu. Zamestnáva tam 32.250 ľudí. Zdravotnícke zariadenia dovezené najmä z USA, Japonska a Európy tvoria takmer tri štvrtiny čínskeho trhu, ktorý mal v roku 2013 hodnotu vyše 200 miliárd jüanov (28,39 miliardy eur).

(1 EUR = 7,0456 CNY)