Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Siemens zaznamenal v 3. kvartáli nárast zisku

Siemens Foto: TASR/AP

Tržby spoločnosti v 3. kvartáli vzrástli o 5 % na 19,8 miliardy eur.

Mníchov 4. augusta (TASR) - Nemecký konglomerát Siemens zaznamenal v 3. kvartáli finančného roka 2015/16 väčší ako očakávaný nárast zisku. Aj hodnota jeho nových objednávok výrazne stúpla, vďaka objednávkam pre energetický sektor. Koncern preto zvýšil prognózu zisku za celý rok, už druhýkrát po sebe. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Presnejšie, zisk kľúčovej priemyselnej divízie Siemensu za tri mesiace do konca júna 2016 vzrástol medziročne o 20 % na 2,2 miliardy eur.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, predpovedali Siemensu zisk v priemere 2,09 miliardy eur.

Hodnota nových objednávok, kľúčový ukazovateľ budúceho zisku, sa pritom zvýšila o 6 % na 21,1 miliardy eur. Prispeli k tomu najmä veľké objednávky na dodávky veterných turbín pre projekty na východnom pobreží Anglicka, a tiež objednávky od plynárenských firiem.

Zisková marža Siemensu dosiahla v sledovanom období 10,8 %, čo znamená, že sa priblížila k hornej hranicu odhadovaného rozsahu za celý finančný rok, ktorým je marža v rozmedzí 10 až 11 %.

Tržby spoločnosti v 3. kvartáli vzrástli o 5 % na 19,8 miliardy eur. Mierne tak zaostali za predpoveďami analytikov, ktorí očakávali tržby vo výške 19,9 miliardy eur.

Siemens zároveň zvýšil svoj odhad zisku za celý rok, ktorý sa končí 30. septembra 2016, a najnovšie očakáva, že sa bude pohybovať v rozmedzí 6,50 - 6,70 eura na akciu namiesto 6 až 6,40 eura na akciu.