Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

SIEŤ: Eurofondy potrebujú nulovú korupciu a menej byrokracie

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Eurofondy nefungujú podľa Beblavého preto, že im vládne korupcia riadená priamo z najvyšších miest.

Bratislava 27. marca (TASR) – Pre mimoparlamentnú stranu Sieť je prioritou vo vzťahu k ďalšiemu čerpaniu eurofondov odbúranie korupcie a zníženie byrokratického bremena najmä pre starostov aspoň o polovicu. Reaguje tak na dnešné vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že vláda si pri čerpaní eurofondov splnila svoje úlohy a on je s jej činnosťou spokojný.

Podľa poslanca Národnej rady SR a podpredsedu strany Miroslava Beblavého to hovorí v čase, keď za osem rokov vyčerpalo Slovensko menej ako dve tretiny európskych peňazí a na zvyšok mu zostáva už len deväť mesiacov. "Dnes tak hrozí prepadnutie približne 2,5 miliardy eur a Slovensko tak spolu s Bulharskom a Rumunskom patrí k najmenej úspešným krajinám," zdôraznil.

Ako upozornil, Brusel z už minutých prostriedkov Slovensku zadržiava ďalšiu viac ako pol miliardu eur pre zistenia audítorov a každý deň pribúdajú správy o tom, koľko z vyčerpaných miliónov bude musieť vrátiť.

Eurofondy nefungujú podľa Beblavého preto, že im vládne korupcia riadená priamo z najvyšších miest a zároveň sú sužované byrokraciou, za ktorú majú byť zodpovedné slovenské ministerstvá. "Z 99 mesiacov súčasného eurofondového obdobia bol premiérom Robert Fico 78 mesiacov. Predstavuje starý spôsob robenia politiky, kde dôležité nie sú výsledky, ale to, ako o nich úspešne klamať do kamery," konštatoval.

Jasnými pravidlami na získavanie eurofondov chce Sieť "odbúrať vybavovačov a korupčné medzičlánky". Navrhuje zriadiť nový orgán dozoru nad veľkými verejnými obstarávaniami a zaviesť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov za porušenie zákonov.

Odborník Siete na národné hospodárstvo Robert Auxt zároveň avizoval vznik projektu cistefondy.sk, na ktorom sa do prípravy systému lepšieho čerpania eurofondov budú môcť zapojiť ľudia s praktickou skúsenosťou, teda najmä starostovia či malí a strední podnikatelia.

Premiér sa dnes podľa predsedu opozičnej SaS a europoslanca Richarda Sulíka opäť zachoval ako čistý alibista, keď povedal, že za nečerpanie eurofondov sú zodpovedné mestá a obce. "Drvivá väčšina primátorov a starostov sú nominanti Smeru. Zlyhávajú teda hlavne ľudia, za ktorých je priamo zodpovedný Robert Fico. Okrem toho nie je žiadnym tajomstvom, že stranícka príslušnosť zohráva pri rozdeľovaní eurofondov rozhodujúcu úlohu," reagoval.