Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

#SIEŤ: Križovatka Triblavina na diaľnici D1 môže byť čiernou stavbou

Na snímke uprostred predseda strany #Sieť Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Výstavba križovatky Triblavina na diaľnici D1 pred Bratislavou nepokračuje podľa pôvodného plánu a vykazuje znaky čiernej stavby. Myslí si to opozičná mimoparlamentná strana #Sieť.

Bratislava 18. februára (TASR) - Výstavba križovatky Triblavina na diaľnici D1 pred Bratislavou nepokračuje podľa pôvodného plánu a vykazuje znaky čiernej stavby. Myslí si to opozičná mimoparlamentná strana #Sieť. Oblastné centrum strany pre Bratislavu preto dnes požiadalo o ukončenie protiprávneho stavu a presadzuje postavenie celého úseku diaľnice podľa pôvodných predpokladov.

"Pre dopravnú situáciu v Bratislave je mimoriadne dôležité, aby príchod áut z diaľnice D1 bol plynulý a bez prekážok. Bohužiaľ, kvôli procesným krokom, vykonávaným ministerstvom dopravy a Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS), tomu tak v budúcnosti byť nemusí," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave expert strany pre národné hospodárstvo Róbert Auxt.

Kroky oboch inštitúcií sa podľa jeho slov dajú charakterizovať ako výstavba čiernej stavby. Križovatka Triblavina je súčasťou projektu rozšírenia diaľnice D1 z Bratislavy do Trnavy, ktoré bolo projektované vrátane kolektorových pásov. Zmyslom týchto pásov je uľahčiť napájanie blízkym obciam na diaľnicu a zjednodušenie vstupu áut do Bratislavy.

"Momentálne sa stavia iba jediná stavba, a to križovatka Triblavina, a nie v takom rozsahu, a nie podľa stavebného povolenia," doplnil starosta Vajnôr Ján Mrva (#Sieť). Dosah to bude mať podľa neho na minimálne 100.000 obyvateľov v búrlivo sa rozvíjajúcej lokalite medzi Sencom, Pezinkom a Bratislavou.

Oblastné centrum strany pre Bratislavu taktiež navrhuje, aby Slovenská stavebná inšpekcia vykonala štátny stavebný dohľad nad touto stavbou. "Ak sa potvrdí podozrenie, že ide o čiernu stavbu s fatálnymi dôsledkami na budúcu priepustnosť diaľnice D1, je to dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti na vládnej úrovni," uviedla strana.