Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Sieť navrhuje pre malé podniky zaviesť 2000-eurovú daňovú poukážku

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Systém platieb do Sociálnej a zdravotnej poisťovne by sa podľa podpredsedu Siete Miroslava Beblavého takto zjednodušil bez toho, aby štát na tom výrazne stratil.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Strana Sieť navrhuje zaviesť daňové poukážky v hodnote 2000 eur pre tých živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, ktorých ročný obrat nepresiahne 20.000 eur. Plán 'Jedna platba-jeden dátum-jeden meter' dnes predstavili zástupcovia strany na tlačovej konferencii v Bratislave. Ako povedal líder Radoslav Procházka, program, s ktorým prichádzajú do nadchádzajúcich parlamentých volieb, "výrazne zjednoduší život" malým podnikom. Poznamenal, že štát vtedy pomôže tejto kategórií zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú okolo 70 % ľudí, "keď im dá čo najväčší pokoj".

"Jedna platba znamená, že živnostník s obratom do 20.000 eur ročne si môže za daňovú poukážku kúpiť úplný pokoj od odvodových a daňových povinností. Nie tri tlačivá, nie tri platby, nie mesačné preddavky. Jednoducho na rok pokoj a možnosť sústrediť sa na vlastnú robotu," povedal pre TASR šéf Siete. Jeden dátum znamená, že prvého januára musia všetci podnikatelia vedieť, čo od nich štát v nasledujúcom roku bude pýtať. "Akým povinnostiam budú podliehať. Čiže, už nie je možné každý mesiac meniť pravidlá," povedal ďalej. Jeden meter znamená základnú rovnováhu vo vzťahu medzi daňovníkom a štátom. "Ak ľudí pokutujú, šikanujú za čo len jednodňové zmeškanie nejakej lehoty, tak si potom takéto povinnosti musí v rovnakom rozsahu voči nim plniť aj štát. A keď to nezvládne, tak je tam potom sankčný úrok," doplnil Procházka.

Sieť predniesla tento základ plánu podpory živnostníkov, malých a stredných podnikateľov preto, lebo oni dnes doplácajú na tých veľkých. "Skladajú sa im na štátnu podporu. Malých naháňajú za hocijaké tlačivá a tí veľkí dostávajú rôzne výnimky," povedal Prochádzka. Navyše, podľa šéfa Siete dnes korporácie platia o 3 % nižšiu daň ako stredná príjmová vrstva fyzických osôb.

Systém platieb do Sociálnej a zdravotnej poisťovne by sa podľa podpredsedu Siete Miroslava Beblavého takto zjednodušil bez toho, aby štát na tom výrazne stratil. "Pre živnostníkov do 20.000 eur by zanikla povinnosť platiť osobitne zdravotné, sociálne odvody a daň z príjmu. Namiesto toho by jedným vyhlásením zaplatili jednorazový ročný poplatok 2000 eur ročne," spresnil Beblavý a dodal, že takýto živnostník dnes musí zaplatiť minimálne zdravotné a sociálne odvody spolu 2331 eur ročne. "Zároveň platí daň z príjmu podľa toho, aký vykáže zisk. V praxi býva tento zisk od 100 do 150 eur. Spolu teda zaplatia štátu zhruba do 2500 eur ročne. Takto by sa odbremenili od platenia mesačných preddavkov, vykazovania príjmov, podávania priznaní a rôznych evidencií. Chceme im povinnosť mierne znížiť, aby sa jedným zaplatením, či už ročne alebo štvrťročne, týchto povinností mohli zbaviť," objasnil Beblavý.