Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SIEŤ: Obete reštrukturalizácie Váhostavu potrebujú okamžitú pomoc

Radoslav Procházka Foto: TASR/Michal Svítok

Ten sa svojou doterajšou nečinnosťou výrazne podieľal na súčasnej situácii rodín živnostníkov a malých podnikateľov. Tvrdí to strana Sieť.

Bratislava 27. marca (TASR) - Obete reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK potrebujú okamžitú praktickú pomoc od štátu. Ten sa svojou doterajšou nečinnosťou výrazne podieľal na súčasnej situácii rodín živnostníkov a malých podnikateľov. Tvrdí to strana Sieť.

Štát by mal podľa nej prevziať pohľadávky, ktoré chce Váhostav-SK uspokojiť len do výšky 15,7 percenta a následne si vo Váhostave-SK uplatniť akcionársky podiel primeraný celkovej výške prevzatých pohľadávok. Tým by si podľa Siete zároveň zabezpečil účasť na budúcich ziskoch Váhostavu-SK.

"Sieť chce spravodlivosť pre živnostníkov a malé firmy. Ich pohľadávky by mali byť uspokojené v plnej výške, presne tak, ako budú uspokojené banky, ktoré Váhostavu požičali. Malí a slabí majú nárok na rovnaký prístup ako veľkí a silní," povedal dnes predseda Siete Radoslav Procházka.

Vyjadrenie premiéra Roberta Fica, ktorý sa dištancuje od "lúpeže Váhostavu-SK na malých podnikateľoch za účasti štátu", označil za cynické. "Robert Fico neváha. Stavia sa vždy na stranu bohatých a silných. Malí a slabí majú istotu, že táto vláda a jej premiér sa ich nezastanú," uviedol Procházka.

Pripomenul, že Fico nemal problém s pomocou nemeckým, talianskym a francúzskym bankám, ale od problémov domácich podnikateľov dáva ruky preč. "Veľká firma s priamymi väzbami na vládnu stranu dostala do kolien malé domáce firmy, ktoré tu 20 rokov tvorili hodnoty. A predseda vlády povie, že on s tým nemá nič. Je dôležité, aby po marci 2016 s tým už naozaj nemal vôbec nič," dodal Procházka.



Pripomenul návrhy opatrení Siete, ktoré môžu v budúcnosti predchádzať situáciám, do akej sa dostali subdodávatelia Váhostavu-SK. Navrhla účasť veriteľov v akcionárskej štruktúre dlžníka až do splatenia celej výšky pohľadávky, dobrovoľnú účasť živnostníkov na garančnom fonde Sociálnej poisťovne, rozšírenie trestného činu nevyplatenia mzdy o nevyplatenie úhrady za služby fyzickým osobám, systém priamych platieb štátu subdodávateľom cez podúčty podľa britského modelu a platenie DPH nie po vystavení, ale až po úhrade faktúry.