Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

#SIEŤ ukázala tieňový rozpočet, chce znížiť dane a odvody

Na archívnej snímke predseda strany #Sieť Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Je určený na obdobie štyroch rokov a strana ho nazýva aj rozpočtom pre strednú vrstvu.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Odbremeniť pracujúcich znížením daní, pomôcť firmám nižšími odvodmi či investovať viac peňazí do vzdelávania. To sú hlavné ambície "tieňového" rozpočtu, ktorý dnes prestavila mimoparlamentná strana #Sieť. Je určený na obdobie štyroch rokov a strana ho nazýva aj rozpočtom pre strednú vrstvu.

"Náš rozpočet pre strednú vrstvu preukazuje, že Slovensko má zdroje na dobrý štát, ktorý funguje," konštatoval predseda strany Radoslav Procházka. Hlavnou prioritou je zvýšenie výdavkov na školstvo, a to o 30 % oproti návrhu súčasnej vlády postupne do roku 2019. To znamená postupné pridávanie financií na školstvo tak, aby ich v roku 2019 bolo o 624 miliónov eur viac. "Išlo by o najväčšiu investíciu do školstva na Slovensku od roku 1989," konštatoval podpredseda strany Miroslav Beblavý.

Na druhej strane cíti #Sieť podľa jeho slov potrebu zníženia daní a odvodov. V rozpočte preto navrhuje zníženie dane z príjmov fyzických osôb zvýšením nezdaniteľného základu a zvýšením daňového bonusu na dieťa. Strana to nazýva "Päťstovka" pre rodinu, pretože štvorčlenná rodina má na tomto kroku ušetriť 500 eur. "Ale usporí každá pracujúca rodina, aj osamelý človek alebo pracujúci dôchodca," vymenoval Beblavý.

Strana tiež navrhuje zníženie zdravotných odvodov zamestnávateľov a samostatne zárobkovo-činných osôb. Každý živnostník si tak bude môcť znížiť zdravotné odvody ročne o 500 eur a každý zamestnávateľ si bude môcť znížiť odvody na každého zamestnanca o 500 eur ročne až do výšky 25.000 eur. Zámer Beblavý odôvodnil tým, že vlády sa vždy zaoberali veľkými investormi a investičnými stimulmi pre nich. Toto je však návrh na stimul pre malých zamestnávateľov. Poslednou prioritou strany je zvýšenie výdavkov na škôlky tak, aby bol dostatok kapacít pre škôlkarov.

Navrhnuté opatrenia v rozpočte chce strana financovať predovšetkým troma spôsobmi. Prvým je lepší makroekonomický vývoj, ktorý by mal priniesť vyššie daňové príjmy. #Sieť odhaduje, že rýchlejšie čerpanie eurofondov a zníženie daní na prácu zvýši hospodársky rast o zhruba 0,5 % v roku 2019.

Zároveň chce strana zlepšiť výber dane z pridanej hodnoty (DPH) tak, aby sa Slovensko dostalo minimálne na úroveň Českej republiky. Plánuje to dosiahnuť lepším spravovaním finančnej správy, zverejňovaním nadmerných odpočtov DPH a ďalšími systémovými krokmi. Tretím krokom na zabezpečenie financovania rozpočtu je úspora administratívnych výdavkov verejnej správy. Strana počíta s tým, že v prvom roku dokáže usporiť 5 % a v každom ďalšom roku zhruba 1,5 % tak, aby v roku 2019 predstavovala úspora 10 %.