Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Sieťové zariadenia ohrozujú bezpečnosť ľudí, napríklad vo vozidlách

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Priveľa zariadení s internetovým pripojením prichádza na trh bez možnosti odstránenia bezpečnostných medzier v softvére.

San Francisco 19. marca (TASR) - Priveľa zariadení s internetovým pripojením prichádza na trh bez možnosti odstránenia bezpečnostných medzier v softvére. "Práve teraz mám z toho najväčšie obavy," povedal spoluzakladateľ kalifornskej bezpečnostnej spoločnosti Lookout Kevin Mahaffey pre agentúru DPA.

V mnohých oblastiach bude potrebné nariadiť uzatvorenie známych bezpečnostných medzier pomocou zákona. "Je veľmi nebezpečné, ak existujú slabiny, ktoré dokáže využiť aj 12-ročný, poznáme riešenie, no nepoužijeme ho," dodal Mahaffey. Aktualizácie softvéru, ktoré sa nevykonávajú pomocou internetu či bezdrôtovo, znamenajú pre firmy veľké finančné a logistické náklady, preto sa nimi často ani nezaoberajú.

Spoločnosť Lookout sa vlani postarala o rozruch, keď v lete dokázala preniknúť do niektorých systémov elektromobilu Tesla. Odborníci firmy okrem iného otvorili dvere a batožinový priestor, ako aj naštartovali a vypli motor. Tesla okamžite softvér aktualizovala a medzeru zatvorila. Lenže takýto postup by mal byť štandardný. "Dnešné auto je skôr výpočtové stredisko na kolesách než len auto," varuje Mahaffey.