Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Silný dopyt vyvolal v 3. štvrťroku rast cien nových bytov v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Z cenového hľadiska sú podľa analýzy pre dopyt výhodnejšie byty vo výstavbe a na papieri, pretože sú v priemere o 27.600 eur lacnejšie, ako už dokončené byty.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Na bratislavskom trhu nehnuteľností bolo ku koncu septembra v ponuke 3600 voľných nových bytov, čo je najviac za posledné štyri roky. Len 20 % bytov je pritom pripravených na nasťahovanie. Vo svojej najnovšej analýze za 3. štvrťrok na to upozornila spoločnosť Bencont Investments, podľa ktorej ceny bytov začali opäť rásť.

Priemerná cena štvorcového metra (m2) bytu v Bratislave dosiahla v tomto období úroveň 2233 eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Je to najvyššia cena za posledné tri roky a od svojho dna v poslednom štvrťroku 2014 je už o 165 eur vyššia. Z cenového hľadiska sú podľa analýzy pre dopyt výhodnejšie byty vo výstavbe a na papieri, pretože sú v priemere o 27.600 eur lacnejšie, ako už dokončené byty.

"Táto situácia nás len utvrdzuje v tom, že dopyt už rok a pol nakupuje byty takmer výlučne z papiera a po dokončení objektu v ňom zostane len 'odpad' – zlé riešené byty, respektíve byty na spodných podlažiach, alebo severných stranách," zhodnotil hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.

Priemerná absolútna cena bratislavských bytov už dva roky osciluje okolo úrovne 150.000 eur s DPH. Priemerná jednotková cena na m2 sa však odrazila od dna a začala rásť. "Obdobie cenového poklesu sa skončilo, za nehnuteľnosti si bude treba v budúcnosti priplatiť," konštatuje sa v analýze.

V 3. štvrťroku sa predalo dvojnásobne viac bytov ako v rovnakom období minulého roka. Z 982 predaných bytov v novostavbách tvoril 79 % predaj z papiera. Najviac bytov, približne 300, sa predalo v piatom bratislavskom obvode. Viac ako tretinový podiel na tom má zóna Slnečnice – Južné mesto. Takmer 270 bytov sa predalo v druhom okrese, kde ťahúňom bola prestavba bývalých kancelárií v zóne Apollo Biznis centrum a projekt City House Ružinov.

Tí kupujúci, ktorí si na svoj byt boli ochotní počkať, kým sa dokončí, zaplatili za svoje bývanie podľa analýzy v priemere o 43.000 eur menej oproti tým, ktorí kúpili byt, do ktorého sa mohli ihneď nasťahovať. Ten, kto kúpil byt z papiera, však kúpil v priemere nehnuteľnosť menšiu o 19 m2.

Jančura poukázal na to, že počas krízových rokov 2009 až 2012 sa vytvorila zásoba kupujúcich, ktorí odkladali svoje rozhodovanie na neskôr s očakávaním lepších a istejších podmienok. "No práve to spôsobilo rekordné čísla predajov, návrat k predajom z papiera a prílev nových projektov. Ceny novostavieb sa stabilizovali a začali rásť. V poslednom roku a pol trh nových bytov dostupných na nasťahovanie takmer prestal existovať. Dopyt začal potrebu riešiť substituovaním na trhu starých bytov. Ten začal pod tlakom dopytu zvyšovať ceny," opísal.

Analytik očakáva v najbližšom období viditeľnejší rast cien novostavieb vyvolaný práve dopytom. "Makroekonomická situácia povzbudzuje dopyt v rozhodovaní – klesajúca nezamestnanosť, rastúci hrubý domáci produkt (HDP), rastúce mzdy, nízka inflácia a nízke úrokové sadzby," zdôvodnil. Ako dodal, trh starých bytov z pohľadu cien už naráža na svoj strop, preto pri ňom predpokladá v blízkej budúcnosti stagnáciu.