Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Silvestrovské pobyty vo Vysokých Tatrách sú už takmer vypredané

Vysoké Tatry sa v týchto dňoch kúpu v slnku. Jeho východy vidia pracovníci observatória na Lomnickom štíte na Slovensku ako prví. Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Počas vianočného obdobia je pre návštevníkov Vysokých Tatier od 20. decembra pripravený súbor podujatí pod názvom Tatranské Vianoce.

Vysoké Tatry 12. decembra (TASR) – Silvestrovské pobyty vo Vysokých Tatrách sú už takmer vypredané. Ako uviedla pre TASR riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová, obsadenosť ubytovacích zariadení atakuje 90 %, niektoré sú už plne obsadené.

"Čo sa týka Vianoc, tieto z hľadiska obsadenosti na Silvester ešte nedosahujú, no už niekoľko rokov kopírujú celoročné trendy nárastu obsadenosti, kedy ľudia prichádzajú tráviť vianočné sviatky mimo svoje domovy. Ubytovanie vo Vysokých Tatrách vo vianočnom období by ste ešte našli," informovala Žigová. Zároveň však doplnila, že v prípade, ak chcú ľudia stráviť príchod Nového roka v slovenských veľhorách, tak s ubytovaním už môžu mať problém. "Rezervačný proces je však živý mechanizmus a priebežne sa pobyty nielen plnia, ale môžu sa aj uvoľniť, preto ak je snaha dovolenkovať v Tatrách, určite treba pohľadať štandard, ktorý hosťom vyhovuje a isto si miesto na svoju dovolenku v našich veľhorách nájdu," uviedla. Podľa jej ďalších slov možno konštatovať, že súčasným trendom je, že si čoraz viac hostí prichádza "vychutnať" najkrajšie sviatky roka bez starostí do vysokohorského prostredia. "Ubytovatelia sa snažia čo najviac priblížiť atmosféru vo svojich prevádzkach tradičným vianočných sviatkom. Mnohí pre svojich dovolenkujúcich hostí pripravujú vianočný program, ktorého súčasťou je aj tradičné slovenské a vianočné menu. Cieľom je pripraviť celkovú ponuku tak, aby sa hostia cítili ako doma, nakoľko čím ďalej, tým viac ľudí dáva prednosť tráveniu vianočných sviatkov mimo domov, ale so zachovávaním tradícií," uviedla Žigová.

Voľné ubytovacie miesta nájdu turisti podľa Žigovej ešte v menších penziónoch a zariadeniach, ktoré sa nenachádzajú priamo v centre Vysokých Tatier. "Pokročilý termín už môže mať za následok, že možno práve to ubytovacie zariadenie, ktoré by návštevníci vyslovene chceli, už nemusí byť voľné," vysvetlila s tým, že mnohé vianočné a najmä silvestrovské pobyty sa objednávajú s predstihom aj niekoľko mesiacov dopredu. Ide najmä o pobyty vo vyšších štandardoch ubytovania.

Počas vianočného obdobia je pre návštevníkov Vysokých Tatier od 20. decembra pripravený súbor podujatí pod názvom Tatranské Vianoce. "Najväčším lákadlom bude prvýkrát v rámci Vysokých Tatier realizované baletné vystúpenie Baletu Štátneho divadla Košice pod názvom Luskáčik, ktoré sa bude konať v utorok 20. decembra v Tatranskej Lomnici," povedala Žigová. Okrem toho sú pripravené podujatia rôznych žánrov ako divadelné predstavenie, vernisáž i komorný koncert starodávnych vianočných piesní.