Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

SIMON: Pôžičky pre farmárov sú nastavené zle, žiada o ne len 50 z nich

Foto: TASR/Milan Drozd

Na pôžičky pre farmárov, ktorých postihlo sucho a slabá úroda, vláda v júli tohto roka vyčlenila 30 miliónov eur.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Vláda SR nastavila podmienky na poskytnutie pôžičky pre farmárov postihnutých suchom zle.

Pre poľnohospodárov sú nesplniteľné, preto o pôžičku od štátu požiadalo len 50 farmárov. Na dnešnom brífingu v NR SR to vyhlásil podpredseda Mosta-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

"Sociálna vláda nastavila kritériá tak, aby boli pre farmárov nesplniteľné," podotkol Simon. Podľa jeho slov požiadalo o poskytnutie pôžičky zo 16.000 možných farmárov len 50.

"Vyžadovať od farmárov, aby boli za tri roky ziskoví, je nereálne," opísal Simon jedno z kritérií. Tiež podmienky zabezpečenia úveru sú podľa neho nastavené nesplniteľne. Na pôžičky pre farmárov, ktorých postihlo sucho a slabá úroda, pritom vláda v júli tohto roka vyčlenila 30 miliónov eur.

Takýto prístup k farmárom nie je podľa Simona riešením ich situácie, ale propagandou. "Za pár mesiacov môžeme začať voči farmárom konanie za týranie zvierat, pretože im nebudú mať dať za čo jesť," doplnil. Zároveň to podľa neho môže viesť aj k zdražovaniu potravín.


Minister Jahnátek reaguje

Pôžičky pre farmárov postihnutých suchom nechá minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) dokončiť aj napriek zatiaľ nie veľkému záujmu poľnohospodárov. "V každom prípade necháme projekt dokončiť a uvidíme, aká bude konečné číslo," konštatoval Jahnátek.

"Kritériá museli byť absolútne v súlade s príslušnými smernicami EÚ," uviedol Jahnátek. Čo je podľa neho možno hlavným problémom, ktorý spôsobil nie veľký záujem, je určenie pôžičiek pre malé podniky do 50 zamestnancov. Rezort pôdohospodárstva tak chce do konca roka zabezpečiť možnosť pôžičiek aj pre poľnohospodárske podniky nad 50 zamestnancov. "To je možno 90 % všetkých podnikov," doplnil Jahnátek.

Druhým obmedzujúcim faktorom môže byť podľa jeho slov fakt, že farmár žiadajúci o pôžičku nemôže byť v úpadku. "Toto kritérium sme ešte zmiernili. Povedali sme, že za posledné tri roky musí mať aspoň raz pozitívny výsledok," priblížil. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR tak podľa Jahnátka ešte čaká, kým prídu aj písomné žiadosti o pôžičky, keďže zatiaľ má k dispozícii len tie poslané e-mailom.