Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Z. ŠIMON: Slovensko čelí medzinárodnej blamáži kvôli eurofondom

Na archívnej snímke Zsolt Simon Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa podpredsedu strany Most-Híd malo včera ministerstvo dostať z Európskej komisie list, že pozastavuje pre SR čerpanie prostriedkov z programu cezhraničnej spolupráce s Rakúskom.

Bratislava 2. februára (TASR) – Po viac ako dvoch rokoch od začiatku finančného obdobia 2014 až 2020 neuverejnilo Slovensko ani jednu výzvu na čerpanie prostriedkov z fondov Európskej únie na cezhraničnú spoluprácu s Rakúskom, Maďarskom a Českou republikou. Prihraničné oblasti tak prichádzajú o stámilióny eur a pracovné miesta. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Most-Híd Zsolt Šimon.

Meškanie pripísal neodbornosti vlády Roberta Fica, najmä ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi (nominant Smeru-SD), pod vedením ktorého doteraz ministerstvo ako riadiaci orgán zatiaľ žiadnu výzvu neuverejnilo. Na rozdiel od Poľska, ktoré je riadiacim orgánom pre cezhraničnú spoluprácu so Slovenskom a ktoré doteraz vypísalo dve výzvy na predkladanie projektov.

"Prihraničné oblasti Slovenskej republiky, či už s Maďarskou republikou, Rakúskom alebo Českou republikou majú z Európskej únie vyčlenených k dispozícii 378 miliónov eur. Zodpovedné za čerpanie alebo riadenie čerpania je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Slovenská republika čelí medzinárodnej blamáži a neschopnosti čerpať tieto prostriedky pre tieto regióny," skonštatoval Šimon pre TASR. Pripomenul, že prostriedky sú určené na opravu a budovanie ciest, mostov či cyklotrás, na budovanie spoločných podnikov, a tým aj na tvorbu pracovných príležitostí. Podľa slov Šimona, ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje, že vráti funkciu riadiaceho orgánu tohto programu naspäť Maďarsku, a to považuje tiež za medzinárodnú blamáž.

"Priznáme tým, že prostriedky nevieme čerpať. Rakúska strana sa pred časom aj písomne sťažovala na nečinnosť slovenskej strany. Z hľadiska čerpania už mali byť výzvy vypísane a nie sú," podčiarkol poslanec. Podľa jeho informácií, malo včera ministerstvo dostať z Európskej komisie list, že pozastavuje pre SR čerpanie prostriedkov z programu cezhraničnej spolupráce s Rakúskom. "Aj tam, kde nemáme jazykovú bariéru s Českou republikou, ani tam nie sú vypísané výzvy po viac ako 25 mesiacoch od spustenia programu. Hrozí nám, že tieto prostriedky nebudeme môcť včas vyčerpať," skonštatoval Šimon pre TASR a ako dodal, prvé projekty, ak by aj boli vypísané, by mali byť schválené až začiatkom budúceho roka, keďže schvaľovací proces trvá aj niekoľko mesiacov.