Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Situácia sestier v sociálnych službách je neudržateľná, tvrdí komora

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek poukazuje, že sa na ňu sestry z nezdravotníckych zariadení pre neudržateľnú situáciu stále obracajú.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Situácia sestier v zariadeniach sociálnych služieb je podľa ich komory neudržateľná. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek preto vyzýva ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) na akútne riešenie pre nezdravotnícke zariadenia. Sestry trápi nízke mzdové ohodnotenie aj zlé pracovné podmienky, pripomína komora.

"Dlhodobo v komore upozorňujeme kompetentných na nízke mzdové ohodnotenie, nízky počet personálu na počet klientov, zlé pracovné podmienky a vysoké pracovné vyťaženie všetkých sestier na Slovensku, vrátane sestier pracujúcich v centrách sociálnych služieb. Uvedené problémy v zariadeniach sociálnych služieb sa týkajú dvoch rezortov a kompetentní by sa mali prestať vyhovárať na druhého," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Ministri Drucker a Richter by si podľa jej slov mali sadnúť za jeden stôl a dohodnúť sa na riešení.

Komora poukazuje, že sa na ňu sestry z nezdravotníckych zariadení pre "neudržateľnú" situáciu stále obracajú. Najnovšie to boli zdravotníci z Centra sociálnych služieb Bôrik Nitrianske Pravno. "Sestry robia okrem svojej odbornej práce aj prácu pomocného zdravotníckeho personálu, nakoľko je málo opatrovateliek na počet klientov. Plat za našu prácu sa blíži k minimálnej mzde 435 eur. Priemerná mzda na Slovensku dosahuje odhadom 945 eur. Táto suma je pre nás vidina krásneho platu, ktorý nedosahujeme ani po 20-ročnej praxi s príplatkami. Tie sú buď smiešne nízke, alebo žiadne," uvádza sa v ich výzve. V liste píšu, že ak by túto robotu nemali rady, utečú.

Na akútne riešenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb vyzvali aj účastníci XIV. Celoslovenskej konferencie sestier pracujúcich v zariadeniach sociálnych služieb, ktorá sa tento rok konala v Ružomberku. Ako povedala jej organizátorka a viceprezidentka komory pre sestry pracujúce v nezdravotníckych zariadeniach Margita Kosturíková, je v nich čoraz zložitejšie starať sa o chronických pacientov. Dôvodom je podľa jej slov aj to, že sestra nemôže podať liek bez predchádzajúceho rozhodnutia lekára, ktorý do zariadenia často zájde v priemere raz za týždeň.