Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Situácia v nemeckom priemysle zostáva napätá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hospodársky barometer DIW dosiahol v marci hodnotu 88 bodov, čo je hlboko pod neutrálnou hranicou 100 bodov, ktorá signalizuje mierne posilňovanie výkonu ekonomiky.

Berlín 28. marca (TASR) - Nemecký priemysel napriek zlepšeným podnikateľským očakávaniam stále neprekonal svoju slabú fázu. Situácia v oblasti objednávok zostáva napätá a počet nevybavených objednávok v posledných mesiacoch takmer nepretržite klesá, oznámil vo štvrtok Nemecký inštitút pre hospodársky výskum (DIW). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hospodársky barometer DIW dosiahol v marci hodnotu 88 bodov, čo je hlboko pod neutrálnou hranicou 100 bodov, ktorá signalizuje mierne posilňovanie výkonu ekonomiky. Všetko nasvedčuje tomu, že hospodársky vývoj bude v prvom štvrťroku tohto roka stagnovať, uviedol inštitút, podľa ktorého zotaveniu najväčšej európskej ekonomiky bránia vysoké úrokové sadzby, viaznuci svetový obchod a len pomalý nárast kúpnej sily domácností.

Existujú aj náznaky mierneho zlepšenia situácie, najmä v sektore služieb, tie sa však v reálnej ekonomike pravdepodobne prejavia až v nasledujúcich štvrťrokoch, uzavrel DIW.