Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Situácia v ruskom výrobnom sektore sa v júli zhoršila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hodnota indexu sa tak opäť prepadla pod zlomovú hranicu 50 bodov.

Moskva 1. augusta (TASR) - Situácia v ruskom výrobnom sektore sa v júli opäť zhoršila. Jeho aktivita totiž po júnovom raste minulý mesiac znova klesla. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit Economics sa index nákupných manažérov (PMI) z ruského výrobného sektora v júli znížil na 49,5 bodu z 51,5 bodu v júni.

Hodnota indexu sa tak opäť prepadla pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Pokles aktivity vo výrobnom sektore v Rusku odráža slabý dopyt po jeho produktoch. Svedčí o tom aj úbytok nových objednávok, a to ako domácich, tak exportných. Firmy preto minulý mesiac zredukovali počet zamestnancov a ukončili tak dva krátke mesiace náboru nových ľudí. Zároveň sa cenové tlaky na ruské firmy v júli zvýšili v dôsledku nárastu vstupných aj výstupných nákladov.

Medzinárodný menový fond (MMF) pritom v júli zlepšil odhad vývoja ruskej ekonomiky a predpovedá, že jej výkon tento rok klesne o 1,2 %, namiesto o 1,5 %, ako uviedol v májovej prognóze.