Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Situáciu sestier treba riešiť naliehavo, súhlasí rezort práce

Ilustračné foto Foto: TASR

Spolufinancovanie sociálnych služieb prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva práce je podľa doterajšej právnej úpravy diferencované len podľa druhu sociálnej služby a je viazané na počet miest podľa stavu registra poskytovateľov sociálnych služieb.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR si rovnako ako rezort zdravotníctva uvedomuje naliehavosť riešenia situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb. Súhlasí s jeho pondelkovým stanoviskom k riešeniu problematiky, na čo oba rezorty vyzvala sesterská komora. Spolupracuje s rezortom zdravotníctva, realizovalo aj legislatívne zmeny.

"Riešenie financovania poskytovaných sociálnych služieb vyplýva aj zo záväzku vlády SR, ktorá vo svojom programovom vyhlásení deklarovala, že sa bude zaoberať zefektívnením systému viaczdrojového financovania sociálnych služieb, podporovaním zavedenia príspevku podľa stupňa odkázanosti pre všetkých zriaďovateľov rovnako," uviedol hovorca rezortu Michal Stuška. Podporovať sa má aj proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb a riešiť problematika odmeňovania pracovníkov v sociálnych službách, ktorí patria medzi najhoršie platených zamestnancov.



Spolufinancovanie sociálnych služieb prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva práce je podľa doterajšej právnej úpravy diferencované len podľa druhu sociálnej služby a je viazané na počet miest podľa stavu registra poskytovateľov sociálnych služieb. Nerozlišuje sa, o akú formu poskytovanej sociálnej služby ide, ani komu sa služba poskytuje.


Má to zmeniť novela zákona o sociálnych službách, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Ministerstvo tým chce zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť poskytovania sociálnych služieb. "Pri určení výšky finančného príspevku sa nanovo zohľadňuje štruktúra prijímateľov sociálnej služby z hľadiska stupňa ich odkázanosti na pomoc inej osoby pri sebaobsluhe a formu poskytovanej sociálnej služby," vysvetlil Stuška. Finančný príspevok bude tiež po novom účelovo určený na pokrytie časti nákladov na mzdy a odvody vybraných zamestnancov poskytovateľa sociálnej služby v konkrétnom zariadení.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek v pondelok vyzvala ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) na akútne riešenie "neudržateľnej" situácie sestier pracujúcich v sociálnych službách.