Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Škandinávske banky DNB a Nordea predávajú 60 % banky Luminor

Šéf banky Nordea Casper von Koskull. Foto: TASR/AP

Luminor je s aktívami za 15 miliárd eur treťou najväčšou bankou v Pobaltí. Vznikla v roku 2017 zlúčením aktivít bánk Nordea a DNB v Estónsku, Lotyšsku a Litve, uviedla agentúra Reuters.

Oslo 13. septembra (TASR) - Škandinávske banky DNB a Nordea sa rozhodli predať 60-percentný podiel v pobaltskej banke Luminor za 1 miliardu eur. Kupcom je americká investičná spoločnosť Blackstone, pričom dokončenie celej transakcie sa očakáva v 1. polroku budúceho roka.

Luminor je s aktívami za 15 miliárd eur treťou najväčšou bankou v Pobaltí. Vznikla v roku 2017 zlúčením aktivít bánk Nordea a DNB v Estónsku, Lotyšsku a Litve, uviedla agentúra Reuters. Podľa Blackstone predstavuje akvizícia podielu v banke Luminor jednu z najväčších transakcií v oblasti fúzií a akvizícií v histórii pobaltského regiónu.

Po akvizícii zostane bankám DNB a Nordea po 20 % akcií Luminoru. Zatiaľ čo DNB si svoj 20-percentný podiel plánuje ponechať, Nordea sa so spoločnosťou Blackstone predbežne dohodla na neskoršom predaji aj zvyšného podielu. Podľa vedenia banky sa chce Nordea do budúcnosti zamerať najmä na kľúčový škandinávsky trh.