Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Skládku odpadov v Horných Opatovciach chcú rozšíriť o piatu kazetu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Novú kazetu plánujú vybudovať v areáli skládky, pričom bude oddelená od už jestvujúcich kaziet a bude využívať existujúcu infraštruktúru areálu.

Žiar nad Hronom 22. januára (TASR) - Skládku odpadov Žiar nad Hronom nachádzajúcu sa v katastrálnom území Horné Opatovce plánujú rozšíriť o piatu kazetu. Akciová spoločnosť T+T zo Žiliny v zámere, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), uvádza, že bude určená na ukladanie nie nebezpečného odpadu.

"Existujúca prevádzkovaná kazeta na ukladanie nie nebezpečných odpadov sa postupne zapĺňa a v blízkej budúcnosti jej kapacita nebude postačovať," zdôvodňuje spoločnosť zámer s tým, že jej naplnenie sa predpokladá v decembri 2025. Jej aktuálna voľná kapacita je 108.000 kubických metrov.

Novú kazetu plánujú vybudovať v areáli skládky, pričom bude oddelená od už jestvujúcich kaziet a bude využívať existujúcu infraštruktúru areálu. Začiatok výstavby novej kazety predpokladá spoločnosť v tomto roku, začiatok jej prevádzky v roku 2025. Jej predpokladaná životnosť je päť rokov, predpokladané ukončenie jej prevádzky v roku 2030.

Novú kazetu chce spoločnosť situovať severne k jestvujúcim kazetám. Na tomto území sa v súčasnosti nachádza zemina a náletové dreviny. "Nová kazeta bude samostatná a z prevádzkových dôvodov je rozdelená terasami," uvádza ďalej spoločnosť.

Plocha, na ktorej bude uložený odpad, bude mať rozlohu 25.700 štvorcových metrov. Užitočný objem navrhovanej kazety bude 380.000 kubických metrov. Odhadovaná výška investície je podľa zverejneného zámeru približne 1,5 milióna eur bez DPH.