Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Škoda Auto má za sebou najlepší rok v histórii. Predbehli aj Audi

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Najväčšia česká firma, ktorá priamo zamestnáva takmer 30.000 ľudí, dnes zverejnila výsledky hospodárenia za minulý rok.

Praha 22. marca (TASR) - Česká automobilka Škoda Auto má za sebou najúspešnejší rok vo svojej histórii. Jej čistý zisk vlani dosiahol 25,2 miliardy Kč (932,6 milióna eur). Firma svojou ziskovosťou v rámci koncernu Volkswagen už predbehla napríklad Audi. Väčší zisk má len Porsche. Na každom vozidle mala škodovka zisk 22.800 Kč.

Najväčšia česká firma, ktorá priamo zamestnáva takmer 30.000 ľudí, dnes zverejnila výsledky hospodárenia za minulý rok. Vyplýva z nich zlepšenie hospodárenia o viac ako tretinu. Tržby firmy stúpli o 9,8 % na 348 miliárd Kč a predaj sa zvýšil o 6,7 % na 1,126 milióna vozidiel.

"Náš ziskový rast spočíva hlavne na štyroch pilieroch: na vyššom počte predaných vozidiel, vysokej vyťaženosti našich závodov, lepšom modelovom mixe a na optimalizovaných produktových nákladoch," uviedol člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto pre oblasť financií Klaus-Dieter Schürmann.

"Výsledky obchodného roka 2016 prekonali naše očakávania. Tretí rekordný rok po sebe dokazuje úspešnosť našej stratégie trvalého rastu," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto Bernhard Maier. S rastom počíta firma aj tento rok, predaje značky za prvé dva mesiace sa ďalej zvyšovali.

Firma tiež potvrdila, že na aprílovom autosalóne v Šanghaji predstaví prvý elektromobil. "Sústredíme sa aj na elektrifikáciu našich vozidiel. V roku 2020 uvedieme na trh prvý model značky Škoda s čisto batériovým pohonom. Prvú ukážku, ako by mohla vyzerať elektrická budúcnosť značky Škoda, predstavíme na autosalóne v Šanghaji," uviedol Maier.

(1 EUR = 27,021 CZK)