Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Škoda Auto od 22. septembra obnoví výrobu v Rusku

Ilustračné foto Foto: TASR

Noviny pripomínajú, že pre mladoboleslavskú automobilku je Rusko tretím najväčším trhom, ročne tam dodáva zhruba 100.000 áut.

Mladá Boleslav 18. septembra (TASR) - Česká automobilka Škoda na budúci týždeň obnoví výrobu vo svojich závodoch v ruskej Kaluge a Nižnom Novgorode po dvojtýždňovej vynútenej pauze. Dôvodom je nepriaznivá situácia na tamojšom automobilovom trhu. O ďalších odstávkach nechce firma špekulovať. Informovali o tom dnes na svojej internetovej stránke české Lidové noviny.

Noviny pripomínajú, že pre mladoboleslavskú automobilku je Rusko tretím najväčším trhom, ročne tam dodáva zhruba 100.000 áut. Firma však doplatila na zhoršujúci sa predaj materského koncernu Volkswagen a výsledkom bolo dočasné uzavretie dvoch závodov, v ktorých vyrába aj Škoda Auto.

Vynútená pauza, ktorá sa začala 8. septembra, však na budúci týždeň skončí. "Výrobu opäť spustíme v pondelok 22. septembra. Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by nemala začať podľa plánu," povedal pre denník hovorca Škody Auto Tomáš Kubík

Zamestnanci mali voľno v oboch závodoch - v Kaluge (výroba modelov Superb, Fabia a Rapid) aj v Nižnom Novgorode (Octavia a Yeti). Obe továrne sú logisticky prepojené, preto bolo nutné prerušiť výrobu naraz.

Českej automobilke v auguste klesol predaj v Rusku o 4,6 % na 6800 vozidiel. Ale v dôsledku oveľa výraznejšieho pádu predaja ostatných výrobcov Škodovke paradoxne vzrástol podiel na ruskom trhu na viac ako 4 %.

Pre porovnanie: odbyt Volkswagenu v Rusku v auguste oproti vlaňajšku klesol o takmer 23 %. Aj preto je ťažké odhadovať, či v spoločných továrňach so Škodou bude dochádzať v najbližšom čase k ďalším odstávkam. Nemecké médiá minulý týždeň uviedli, že sa výrobný plán Volkswagenu v továrni Kaluga pre tento rok znížil zo 150.000 na 120.000 áut.

Ako sa odstávka (prípadne ďalšie pauzy) dotknú priamo výrobných čísiel Škody, nechce firma teraz komentovať.

Napätá situácia v Rusku pre konflikt na Ukrajine a medzinárodné sankcie sa výrazne podpísali aj na tamojšom automobilovom trhu. Ľudia sú opatrnejší a nové autá nakupujú menej. V porovnaní s vlaňajškom klesol ich predaj o celú štvrtinu.





12 bal zll