Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Škodovka aj tento rok pokračuje v raste

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvých deväť mesiacov roku 2013 bolo tiež ovplyvnených nábehom výroby novej generácie modelu ŠKODA Octavia.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Spoločnosť Škoda Auto dodala celosvetovo svojim zákazníkom za deväť mesiacov tohto roka 774.100 automobilov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 13 %.

V rovnakom období vzrástli tržby o 19,3 % na 8,8 miliardy eur. Prevádzkový výsledok dosiahol 651 miliónov eur, čo v porovnaní s vlaňajškom je nárast o 75,5 %.

"Dvojciferné tempo rastu dodávok zákazníkom a značný nárast tržieb a zisku dokazujú, že naša mladá a atraktívna modelová paleta je na medzinárodnom trhu úspešná." Komentuje trištvrteročné výsledky predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto Winfried Vahland.

Okrem zvýšenia počtu dodávok prispeli k zlepšeniu výsledku zníženie výrobných nákladov a kombinácia ďalších efektov. Prvých deväť mesiacov roku 2013 bolo tiež ovplyvnených nábehom výroby novej generácie modelu ŠKODA Octavia.

Obratová rendita predstavovala koncom septembra 7,4 % a podstatne tak prekročila hodnotu 5 % za porovnateľné obdobie minulého roka. Čistá likvidita vzrástla o 40,6 % na 2,278 miliardy eur. Investície dosiahli hodnotu 362 miliónov eur (január až september 2013: 458 miliónov eur).

Škoda Auto so sídlom v Mladej Boleslavi v ČR od roku 1991 patrí pod Volkswagen. V koncernovom zväzku samostatne vyrába a vyvíja okrem vozidiel aj komponenty ako motory a prevodovky. Prevádzkuje tri výrobné závody v Českej republike, vyrába v Číne, Rusku, na Slovensku a v Indii väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev, ďalej tiež na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi. Zamestnáva celosvetovo približne 25.800 pracovníkov a je aktívna na viac ako 100 trhoch na celom svete.