Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Škodovky a volkswageny idú v Česku na odbyt, kauza ich nezasiahla

Ilustračné foto. Foto: TASR/Rudolf Bihary

Navyše, značky koncernu Volkswagen držia v Česku post štyroch najpredávanejších vozidiel a okrem toho rastú rýchlejšie než celý trh.

Praha 5. októbra (TASR) - Automobilky Škoda a Volkswagen si ďalej upevňujú svoju pozíciu na českom trhu. Poukazujú na to nové štatistiky o registrácii nových automobilov v ČR, ktoré zverejnil Svaz dovozců automobilů (SDA). Informoval o tom server iDNES.cz.

Ide o údaje, ktoré síce už obsahujú registrácie áut aj v čase, keď v Česku naplno vypukla emisná aféra koncernu VW, tá ich však nemala šancu príliš ovplyvniť: k registrácii dochádza často aj niekoľko mesiacov potom, ako sa zákazník rozhodne auto kúpiť a zaplatí zálohu.

"Ani predaj dieselov, ani vozidiel značky Volkswagen nebol za posledné dva týždne nijako zásadne ovplyvnený," povedal tajomník SDA Pavel Tunkl. Ako dodal, nepredpokladajú, že by kauza mohla predaj áut v Česku ovplyvniť. "Teraz sa predávajú iné motory než tie, ktorých sa prípad týkal," dodal.

Podiel naftových vozidiel za september síce klesol, no len mierne a drží sa okolo 42 % všetkých predaných áut. Podľa údajov SDA predaj áut za september mierne spomalil svoje tempo rastu na 14,5 %. Za deväť mesiacov sa predalo oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 21 % áut viac. Analytici čakajú, že za celý rok by mal trh vzrásť zhruba o 20 %.

Navyše, značky koncernu Volkswagen držia v Česku post štyroch najpredávanejších vozidiel a okrem toho rastú rýchlejšie než celý trh. Napríklad česká jednotka Škoda Auto zaznamenala v septembri rast o 24 % a Volkswagen o 27 %. Audi a Seat rástli v septembri dokonca o viac než 40 %.