Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Škody pre ruský priemysel kvôli sankciám môžu dosiahnuť 20 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napriek tomu by ruský priemysel mal mať najhoršiu etapu už za sebou.

Moskva 11. augusta (TASR) - Škody pre ruský priemysel v dôsledku sankcií západných štátov môžu dosiahnuť 20 miliárd USD (18,25 miliardy eur). Uviedol to dnes v rozhovore pre spravodajskú televíznu stanicu RBC prvý námestník ruského ministerstva priemyslu a obchodu Gleb Nikitin. Informovala o tom agentúra TASS.

"Škody (pre priemysel) by mohli dosiahnuť až 20 miliárd USD, a to v súvislosti s vyššími nákladmi na refinancovanie na domácom trhu a problémami získať úvery na zahraničných trhoch," povedal Nikitin.

Napriek tomu by ruský priemysel mal mať podľa Nikitina najhoršiu etapu už za sebou. "Takmer všetky priemyselné sektory zaznamenali v júni rast. Ak sa neobjavia nové externé šoky, tie najväčšie problémy by už priemysel mal mať za sebou," dodal.

V tejto súvislosti uviedol, že k miernemu zlepšovaniu situácie začína dochádzať aj v otázke bankrotov. V 1. štvrťroku tohto roka síce ešte pokračoval trend rastu počtu firemných bankrotov, no v poslednom období ich počet začal opäť klesať. Napriek tomu je podľa Nikitina stále príliš skoro tvrdiť, že problémy pominuli a vláda pripravuje protikrízové opatrenia aj pre 2. polrok tohto roka.

(1 EUR = 1,0960 USD)