Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SKOK: Vyzýva vládu, aby znížila dane a odvody pre ľudí a firmy

Juraj Miškov Foto: TASR - Pavel Neubauer

Keď sa ekonomike darí, každá rozumná vláda urobí podľa novovzniknutej strany SKOK dve veci. Po prvé,zníži dane a odvody, aby ešte viac podporila ekonomický rast a umožnila ľuďom a firmám sa nadýchnuť.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Keď sa ekonomike darí, každá rozumná vláda urobí podľa novovzniknutej strany SKOK dve veci. Po prvé, zníži dane a odvody, aby ešte viac podporila ekonomický rast a umožnila ľuďom a firmám sa nadýchnuť. Po druhé, urobí ekonomické reformy, aby dočasné zvýšenie ekonomiky urobila dlhodobo udržateľným.

Práve na takýto postup má podľa SKOK-u momentálne Slovensko príležitosť, ale vláda to nerobí. Národná banka Slovenska (NBS) totiž vo svojej najnovšej prognóze odhaduje rast ekonomiky v tomto roku na úrovni 3,2 % a v budúcom roku to má byť 3,8 %.

Vyšší ekonomický rast podľa šéfa strany Juraja Miškova so sebou prináša vyšší príjem do štátneho rozpočtu na základe vyšších daní. A práve vyšší výber daní je podľa neho príležitosťou na zníženie daní pre ľudí a tiež pre firmy.

"Ľudia už nemajú kde uťahovať opasky, potrebujú sa nadýchnuť," zdôraznil Miškov na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Štátna pokladnica pritom podľa strany získa v tomto roku vďaka vyššiemu výberu daní a odvodov navyše príjmy v objeme 270 miliónov eur.

"Preto vyzývame vládu, aby znížila dane pre firmy a pre ľudí," vyhlásil člen výkonnej rady strany Jozef Kollár. Zároveň chce dnes spolu s Miškovom doručiť do podateľne Úradu vlády SR reformný program SKOK-u s názvom Eurovratka. Ten je zameraný na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny a na energie, tiež na zrušenie koncesionárskych poplatkov či zníženie odvodov.

Strana preto zároveň vyzvala vládu, aby začala tento reformný program realizovať. Domácnostiam by mal priniesť do peňaženiek navyše približne 50 eur mesačne. Strana zároveň v programe navrhuje aj opatrenia, ktoré ho zafinancujú. A teda je zdrojovo krytý a nešiel by na úkor dlhu.