Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Školskí odborári chcú navyšovanie platov na úrovni krajín OECD

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Tarifné platy nepedagogických zamestnancov sú už mnoho rokov pod úrovňou minimálnej mzdy. Riaditelia očakávajú viac financií na prevádzku škôl a školských zariadení.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Upokojenie situácie, vytvorenie priaznivých podmienok na vyučovanie a výchovu detí, ale aj primeraných pracovných a sociálnych podmienok pre zamestnancov regionálneho a vysokého školstva. Nie však za cenu ústupkov. To sú podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavla Ondeka ciele školských odborárov do nového školského roku.

"Očakávame lepšie odmeňovanie pre pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov. Tarifné platy nepedagogických zamestnancov sú už mnoho rokov pod úrovňou minimálnej mzdy. Riaditelia očakávajú viac financií na prevádzku škôl a školských zariadení. Podobne rektori univerzít požadujú viac finančných zdrojov na vzdelávanie, vedu a výskum, prácu doktorandov, odmeňovanie zamestnancov, ale i na zabezpečenie chodu univerzít a ich zariadení,“ vymenúva Ondek. Preto podľa jeho slov čakajú odborárov náročné rokovania, pri ktorých sa budú snažiť presvedčiť zástupcov vlády o potrebe zlepšenia financovania školstva a lepšieho odmeňovania zamestnancov tak, ako to Slovenskej republike odporúča OECD.

Zväz podľa Ondeka na podporu svojich aktivít pripravuje aj medzinárodnú konferenciu krajín V4 s názvom Dôstojné pracovné podmienky a spoločenské postavenie zamestnancov školstva, ktorá sa uskutoční v Bratislave 3.-4. októbra.

Predseda OZPŠaV ďalej pripomenul, že tento školský rok bude dôležitá aj verejná diskusia o Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý má ministerstvo predložiť v období decembra a januára.