Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Škorce ničia hrozno, vinohradníci chcú výnimku na ich odstrel

Kŕdeľ škorcov letí ponad pole, archívnas nímka Foto: TASR /AP

Obrovské nálety státisícov škorcov v týchto dňoch ničia hrozno, ktoré vinohradníci ešte neobrali.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Škorce vo veľkom ničia úrodu hrozna, vinohradníci chcú požiadať Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR o udelenie výnimky na ich odstrel. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Obrovské nálety státisícov škorcov v týchto dňoch podľa nej ničia hrozno, ktoré vinohradníci ešte neobrali. Niektorí pestovatelia tak počítajú straty aj na desaťtisíce eur.

Informovala, že nálety škorcov predstavujú pre vinohradníkov pravidelný každoročný problém, ktorý momentálne majú aj vo Vinohradníckom vinárskom družstve podielnikov (VVDP) Karpaty Grinava, kde si už dva týždne nevedia poradiť so škorcami, ktoré im požierajú a znehodnocujú úrodu. Škorce sa v tejto lokalite objavujú častejšie a vo väčšom množstve ako po minulé roky. Obrovské kŕdle vtákov sa nedarí plašiť ani delami. Najväčšie škody urobili v posledných dňoch.

"Škodu sme zaznamenali celkovo na 10 hektároch viníc, z čoho približne dva hektáre zničili škorce úplne. Hovoríme o strate štyridsiatich ton úrody, čo predstavuje finančnú škodu vyše 20.000 eur," priblížil agronóm z VVDP Karpaty Grinava Lukáš Krasňanský.

Najviac sú postihnuté oblasti v okolí Pezinka, Slovenského Grobu a Svätého Jura. "Predpokladáme, že zber hrozna bude trvať ešte niekoľko dní, ale pri takomto tempe ničenia, aké sme zaznamenali v posledných dňoch, možno skončíme aj o čosi skôr," poznamenal Krasňanský.

Vinohradníci sa snažia úrodu hrozna chrániť. Zasieťovanie je však drahé a náročné na ručnú prácu, plynové plašiče (detonátory) sú veľmi hlučné a po čase si zver a škorce na zvuky zvyknú. Dokonca ani plašenie dravými vtákmi sa veľmi neosvedčilo, pretože obrovské mraky škorcov ich zaženú a neboja sa ich, hoci by to malo byť naopak. Vinohradníci začínajú byť skeptickí, pretože z roka na rok je škorcov stále viac a situácia začína naberať katastrofické rozmery. Rozhodli sa preto konať.

"Vinohradníci z malokarpatskej vinohradníckej oblasti chcú tento týždeň podať korporatívnu žiadosť na MŽP o začatie administratívnej procedúry o udelenie výnimky na odstrel škorca obyčajného (je to zákonom chránený živočích, pozn.TASR) v zmysle platnej legislatívy EÚ. Žiadosť už v týchto dňoch podpísali desiatky malokarpatských vinohradníkov," dodala hovorkyňa SPPK.