Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nezávislé Škótsko si pravdepodobne libru nebude môcť ponechať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stúpenci nezávislosti tvrdia, že Škótsko si aj v prípade odtrhnutia od Británie ponechá ako svoju menu britskú libru, minimálne počas prvých rokov nezávislosti.

Londýn 21. apríla (TASR) - Britský minister financií George Osborne varoval Škótov, že v prípade nezávislosti si pravdepodobne nebudú môcť ponechať britskú libru ako svoju menu. Takýto model navrhujú stúpenci odtrhnutia Škótska od Británie. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.


Termín referenda, v ktorom sa obyvatelia 5-miliónového Škótska rozhodnú, či sa odtrhnú od Británie, bolo stanovené na 18. septembra 2014. Stúpenci nezávislosti tvrdia, že Škótsko si aj v prípade odtrhnutia od Británie ponechá ako svoju menu britskú libru, minimálne počas prvých rokov nezávislosti. Až neskôr by sa v krajine mohlo začať diskutovať o prípadnej vlastnej mene.

No George Osborne a štátny tajomník ministerstva financií Danny Alexander, ktorý je sám Škót, uviedli, že menová únia v "rozdelenom kráľovstve" fungovať nebude. Podľa nich menová únia môže fungovať len súbežne s politickou a hospodárskou úniou.

Ako dodali, v prípade, že by si nezávislé Škótsko ponechalo britskú libru, ponechalo by tým svoju menovú politiku v rukách britskej centrálnej banky. Takýmto krokom by Škóti fakticky "odovzdali právomoc rozhodovať o kľúčových ekonomických otázkach vo svojej krajine do rúk zahraničnej vlády".

"Toto je jeden z ich (škótskych stúpencov nezávislosti) veľkých rozporov v oblasti ekonomiky," uviedli Osborne a Alexander. "Na jednej strane vedú kampaň, v ktorej poukazujú na potrebu presunúť právomoci v rozhodovaní o Škótsku do Škótska a na druhej sa právomocí dobrovoľne vzdávajú. To jednoducho nejde dokopy," dodávajú.

V tejto súvislosti Danny Alexander upozornil na krízu v eurozóne. Tá podľa neho ukázala, že spojenie menovej únie s fiškálnou nezávislosťou vedie k problémom. "Zatiaľ čo takýto model v časoch stability vyzerá dobre, v situácii, keď dôjde k ekonomickým problémom a rastu neistoty, môže to viesť k nemalým ťažkostiam," povedal.

Zatiaľ je za nezávislosť podľa prieskumov verejnej mienky približne 30 % Škótov a za zotrvanie v Británii asi polovica opýtaných. Stúpenci zotrvania Škótska v Británii však nemajú istotu, že referendum na jeseň budúceho roka dopadne v ich prospech.