Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Skrachované aerolínie Air Belin kupuje Lufthansa

Lietadlá spoločnosti Lufthansa. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr.

Berlín 12. októbra (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa kupuje veľkú časť konkurenčných skrachovaných aerolínií Air Berlin. Oznámil to dnes generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr.

Podľa nemeckých médií Lufthansa, jednotka na nemeckom leteckom trhu, dnes v priebehu dňa podpíše zmluvu s Air Berlin o prevzatí časti tohto druhého najväčšieho leteckého dopravcu v krajine.

Spoločnosť Air Belin, ktorá má približne 8000 zamestnancov a prevádzkuje 144 väčšinou prenajatých lietadiel, vyhlásila koncom augusta platobnú neschopnosť po tom, ako sa jej kľúčový akcionár Etihad Airways po rokoch strát rozhodol zastaviť jej financovanie.

Veritelia aerolínií Air Berlin v septembri vybrali spomedzi uchádzačov práve Lufthansu a britskú EasyJet za potenciálnych kupcov v rámci konkurzného konania. Väčšina investorov sa zaujímala nielen o lietadlá Air Berlin, ale tiež o lukratívne tzv. vzletové a pristávacie sloty.

"Toto je naozaj veľký deň, ktorý o niekoľko hodín spečatíme podpisom," povedal dnes Spohr.

Investori sa domnievajú, že Lufthansa bude profitovať z pádu Air Berlin. Hodnota akcií Lufthansy dnes vzrástla o 2,4 % na 25,60 eur za jednu ešte pred tým, ako Spohr zverejnil tento oznam.