Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Skryto spoplatnené weby riešia súdy, nachytali sa už tisícky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po portáloch o básničkách, softvéroch, kalendároch, hrách, hokejových výsledkoch a rýchlych pôžičkách sa objavila aj stránka v podobe skryto spoplatnených webových stránok na hľadanie práce.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Na nejasné všeobecné obchodné podmienky mnohých internetových portálov doplatili už stovky ľudí. Ostali prekvapení, keď od nich zahraničná firma začala pýtať desiatky eur za využívanie jej služieb.

Medzi takými portálmi boli aj tie, ktoré sa nápadne podobali na oficiálne stránky majstrovstiev sveta v hokeji či európskeho šampionátu vo futbale. Po portáloch o básničkách, softvéroch, kalendároch, hrách, hokejových výsledkoch a rýchlych pôžičkách sa objavila aj stránka v podobe skryto spoplatnených webových stránok na hľadanie práce.

"Aj ja som dnes našla v pošte predžalobnú upomienku. Neviem fakt čo s tým, či to mám uhradiť. Píše sa v nej, že bude vydaný exekučný rozkaz, to by som nechcela," sťažuje sa v internetovej diskusii Irena. Podobne ako jej zaslala firma Online Investment Group zo Seychelských ostrovov e-mailovú výzvu na zaplatenie dlžoby tisícom ľudí. Zahraničnú firmu zastupovala na Slovensku spoločnosť BIB Service. S médiami už v minulosti odmietla komunikovať.

"Rozsiahly e-mail, v ktorom je vyrátaná dlžná suma uvedenej spoločnosti, ako aj niekoľko ďalších nezmyslov, boli rozosielané spotrebiteľom. Len znovu zopakujem: Tieto e-maily nemajú právnu hodnotu, nie sú žiadnou faktúrou ani iným daňovým dokladom k úhrade," upozornil generálny riaditeľ Spotrebiteľského centra Miroslav Antoňak. Ľudom, ktorí výzvy dostali, preto odporúča neplatiť. Spotrebiteľské centrum zažalovalo obe firmy na súde v Prešove, ktorý im predbežným opatrením zakázal vymáhať peniaze. Pojednávanie, ktoré má smerovať ku konečnému verdiktu, by podľa informácií z Okresného súdu v Prešove malo pokračovať začiatkom decembra.

Zahraničná firma sa však vymáhania peňazí nevzdala. Údajné nedoplatky postúpila na ďalšiu spoločnosť zo Seychelských ostrovov Flavio Contrepacore and Co., ktorá správou a vymáhaním pohľadávok poverila spoločnosť International Payment Services so sídlom v Bratislave. Tá je prostredníctvom konateľa personálne prepojená so spoločnosťou BIB Services. Antoňak informoval, že žalobu na zamedzenie ich konania už podal aj na bratislavskom súde. Ten o nej zatiaľ nerozhodol.