Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Skupina EIB vlani v SR podporila investície za takmer miliardu eur

Na snímke viceprezident Európskej investičnej banky (EIB) Vazil Hudák počas tlačovej konferencie v Bratislave 20. februára 2017. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Toto radí Slovensko na štvrté miesto z hľadiska celej Európskej únie. Slovensko je v top skupine krajín z hľadiska angažovanosti EIB v porovnaní k HDP, uviedol viceprezident EIB Hudák.

Bratislava 20. februára (TASR) – Európska investičná banka (EIB) poskytla v roku 2016 na Slovensku nové úvery vo výške 874 miliónov eur a Európsky investičný fond (EIF) uskutočnil operácie za 44 miliónov eur. Najväčším podporeným projektom bol obchvat Bratislavy. Informoval o tom dnes viceprezident EIB Vazil Hudák.

„Operácie na Slovensku v roku 2016 boli veľmi úspešné. Dosiahli sme hodnotu celkových investícií 918 miliónov eur, čo predstavuje 1,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) SR. Toto radí Slovensko na štvrté miesto z hľadiska celej Európskej únie. Slovensko je v top skupine krajín z hľadiska angažovanosti EIB v porovnaní k HDP,“ uviedol Hudák na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Dodal, že v priebehu posledných piatich rokov podpísala EIB na Slovensku pôžičky za takmer 3,4 miliardy eur. V minulom roku vyplatila investičná banka na projekty 280 miliónov eur.

Hudák pripomenul, že po roku 2020 sa bude meniť štruktúra financovania kohéznej politiky a zvýši sa podiel finančných nástrojov v porovnaní s grantmi. „Preto sa snažíme podporovať tie projekty, ktoré prepájajú grantové financovanie s financovaním cez finančné nástroje,“ konštatoval.

Príkladom takéhoto projektu je podľa neho tzv. PPP (verejno-súkromné partnerstvo) transakcia roka – obchvat Bratislavy, ktorý EIB podporila sumou 427 miliónov eur. K efektívnosti tohto projektu eviduje banka niekoľko výhrad, ktoré vyhodnotí v najbližších týždňoch. Ak by sa ukázali ako opodstatnené, pripúšťa aj možnosť odstúpenia od projektu.


Banka tiež poskytla úver vo výške 250 miliónov eur na spolufinancovanie projektov v rámci Programu rozvoja vidieka na roky 2014 až 2020, ktoré sú podporené z eurofondov. Spolu by sa mali financovať projekty v celkovej sume 1,66 miliardy eur najmä v menej rozvinutých vidieckych oblastiach Slovenska.

V minulom roku EIB zároveň poskytla úver Košickému samosprávnemu kraju vo výške 30 miliónov eur a mestu Prešov v sume 15 miliónov eur, a to na zlepšenie regionálnej a komunálnej infraštruktúry.

Európska investičná banka podľa jej viceprezidenta podporuje aj malé a stredné podniky. Na tento účel sprístupnila slovenským bankám zdroje v objeme 152,5 milióna eur.

Súčasťou skupiny EIB je aj Európsky investičný fond. V uplynulom roku poskytol 44 miliónov eur prostredníctvom štyroch záručných a jednej mikrofinančnej operácie.



Hudák tiež poukázal na pripravovanú iniciatívu EIB v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) smart cities, teda inteligentné mestá. „Ide o to využiť potenciál, ktorý mestá predstavujú v tomto regióne, to znamená aj na Slovensku, na to, aby mohli byť motorom inovácií a ekonomického rozvoja,“ priblížil.

Vytvoriť by sa malo niekoľko pilotných projektov zameraných na podporu inovácií na miestnej úrovni cez smart cities, do ktorých by išli peniaze z EIB aj eurofondov. Na Slovensku by sa do iniciatívy mali zapojiť Bratislava či Košice.