Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Skupina G20 pritvrdí boj proti daňovým únikom

Ilustračné foto Foto: TASR

Po odhaleniach týkajúcich sa anonymných schránkových firiem na Paname, popredné priemyselné a rozvíjajúce sa krajiny skupiny G20 zvyšujú tlak na daňové raje.


Washington 16. apríla (TASR) - Najväčšie svetové ekonomické mocnosti sa dohodli, že budú spoločne postupovať proti daňovým únikom a praniu špinavých peňazí. Pozorne preskúmajú niektoré firemné štruktúry. Skupina G20 predpokladá, že globálna ekonomika bude pokračovať v raste. Upozornila však aj na riziká, medzi ktoré patrí aj odchod Británie z Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra DPA.

Po odhaleniach týkajúcich sa anonymných schránkových firiem na Paname, popredné priemyselné a rozvíjajúce sa krajiny skupiny G20 zvyšujú tlak na daňové raje. Ministri financií a šéfovia centrálnych bánk skupiny G20 v piatok (15. 4.) v spoločnom vyhlásení uviedli, že prijmú opatrenia proti krajinám a finančným centrám, ktoré nebudú spolupracovať.

"Vyzývame všetky relevantné krajiny a finančné centrá, aby sa okamžite pristúpilo na automatickú výmenu informácií," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré bolo predložené na okraji jarného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone. Doteraz sa na automatickej výmene informácií, týkajúcich sa daňových a finančných údajov, podieľa 100 štátov, čo má sťažiť daňové úniky a pranie špinavých peňazí.

Ministri financií G20 požadujú odhalenie ľudí v pozadí schránkových firiem a rozkrytie niektorých firemných štruktúr. Zvýšenie transparentnosti informácií o tých, ktorí profitujú zo schránkových firiem, je rozhodujúce na zabezpečenie integrity medzinárodného finančného systému a na to, aby sa zabránilo zneužívaniu takýchto firemných štruktúr na korupciu, daňové podvody, financovanie terorizmu a pranie špinavých peňazí.

Skupina G20 hovorila tiež o podpore rastu ekonomiky a posilnení dôvery. Na to je potrebný mix štrukturálnych reforiem a monetárnych a fiškálnych opatrení. G20 podobne ako na stretnutí koncom februára v Šanghaji zdôraznila, že menová politika centrálnych bánk bude síce aj v budúcnosti podporovať ekonomiku, ale samotná menová politika nedokáže ekonomiku priviesť k vyváženému rastu.

Skupina síce naďalej počíta s rastom globálnej ekonomiky. Upozornila však na to, že rast bude len mierny a nerovnomerný a že ho ohrozujú riziká a neistoty. Medzi riziká ohrozujúce svetovú ekonomiku spomenula G20 geopolitické konflikty, terorizmus, utečeneckú krízu a šok z prípadného vystúpenia Británie z EÚ.

Skupina zopakovala, že je pripravená reagovať na potenciálne riziká a v prípade potreby podporiť rast a stabilitu. Krajiny G20 si tak ponechali otvorené zadné vrátka, aby mohli, keď to bude nutné, reagovať aj štátnymi stimulačnými programami. Fiškálna politika sa má využívať flexibilnejšie, aby podporila rast a dôveru, rovnako ako tvorbu nových pracovných miest, avšak bez toho, aby zabúdala na výšku verejného dlhu.

G20 okrem toho opäť uviedla, že členské štáty sa nebudú zapájať do menovej vojny. Potvrdila tak odmietnutie využívať znehodnotenie meny ako prostriedok zvýšenia konkurencieschopnosti na globálnom trhu.