Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Skupina G7 prisľúbila Kyjevu ďalšiu finančnú podporu

Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP

Nemecký minister financií Schäuble po dnešnom stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk uviedol, že G7 je odhodlaná urobiť všetko pre podporu ambiciózneho reformného programu Kyjeva.

Drážďany 29. mája (TASR) - Skupina siedmich priemyselne najrozvinutejších krajín G7 prisľúbila ukrajinskej vláde ďalšiu finančnú podporu. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po dnešnom stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk uviedol, že G7 je odhodlaná urobiť všetko pre podporu ambiciózneho reformného programu Kyjeva. Informovala o tom agentúra DPA.

Ministri G7 sa dohodli, že Ukrajine pomôžu pri rokovaniach o reštrukturalizácii jej dlhov. Ukrajina má dostať medzinárodný finančný balík v hodnote 40 miliárd USD (36,71 miliardy eur), do ktorého Medzinárodný menový fond (MMF) prispeje sumou zhruba 17,5 miliardy USD. K tomu sa pridá pomoc jednotlivých západných štátov. Keďže táto suma nestačí, Kyjev rokuje aj s ostatnými veriteľmi, napríklad s Ruskom, o znížení dlhov na únosnú úroveň.

Skupinu G7 tvoria priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta: Nemecko, USA, Japonsko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko a Kanada. Ministri financií mali okrem iného za úlohu pripraviť summit hláv štátov a vlád, ktorý sa bude konať 7. a 8. júna v bavorskom zámku Elmau.

(1 EUR = 1,0896 USD)