Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL objavila v bloku Akri-Bijeel ropné ložisko vhodné na ťažbu

Foto: Slovnaft

Spoločnosť Kalegran Ltd., 100 % dcérska spoločnosť Skupiny MOL, oficiálne označila blok Akri Bijeel v kurdskom regióne Iraku za vhodný na komerčnú ťažbu.

Budapešť 7. novembra (OTS) - Hodnotenie sa zakladá na výsledkoch vrtov Bijell-1 v jurských horizontoch a Bakrman-1 v triasovom horizonte.

Po náleze ropy v prieskumnom vrte Bakrman-1 vo februári tohto roka sa uskutočnila dlhodobejšia, 24-dňová skúšobná ťažba, ktorá trvala od 25. júla do 26. augusta 2013. Jej výsledky potvrdili prítomnosť ľahkej ropy a zemného plynu, s maximálnou úrovňou ťažby ropy okolo 3 192 barelov ropy denne a 1 019 boepd (barelov ropného ekvivalentu denne) plynu. Testovanie vrtu potvrdilo dlhodobú udržateľnosť ťažby. V súčasnom štádiu plánuje Skupina MOL dva overovacie vrty a inštaláciu zariadení na otvorenie ťažby, aby bolo možné začať v roku 2015 s komerčnou ťažbou ropy. Ďalšie vrty budú zamerané na iné nádejné jurské ložiská.

Spoločnosť Kalegran Ltd. a jej partneri pokračujú v overovacích prácach na poli Bijell. V súčasnosti uviedli do prevádzky povrchové zariadenie na rozšírenie testovania vrtu Bijell-1 s celkovou kapacitou 10 000 boepd (barelov ropného ekvivalentu denne). Ťažba z vrtu Bijell-1B by sa mohla začať v 1. kvartáli 2014. Pričlenením troch dodatočných vrtov (Bijell-2, Bijell-4 and Bijell-6) sa na začiatku ťažby očakáva stabilný objem 10 000 barelov ropy a spoločnosť by ho mala dosiahnuť do konca roka 2014.

Skupina MOL urýchli práce a zvýši počet vrtných súprav v oblasti Bijell, aby overovaciu fázu ukončila čo najskôr a počas roka 2014 zmaximalizovala rozšírené testovanie. Aktuálne priaznivé výsledky sú ďalším míľnikom v plodnom vzťahu s regionálnou vládou Kurdistanu, ktorý pokrýva nielen lukratívnu spoluprácu v ropnom a plynárenskom priemysle, ale aj širšiu oblasť pri podpore rozvoja miestnych komunít,” vyhlásil Alexander Dodds, výkonný viceprezident Skupiny MOL pre oblasť prieskumu a ťažby.

O Skupine MOL
Skupina MOL je integrovaná, nezávislá, medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť so sídlom v hlavnom meste Maďarska – v Budapešti. Pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta a zamestnáva takmer 30 000 ľudí po celom svete. Prevádzkuje päť rafinérií a dve petrochemické jednotky v rámci integrovaného riadenia dodávateľského reťazca v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvátsku a v Taliansku. Skupina MOL má tiež vlastnú sieť viac ako 1 700 čerpacích staníc v 11 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy.