Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL dosiahla v 1. polroku zisk pred zdanením 1,03 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EBITDA divízie Gas Midstream, respektíve preprava plynu, v 2. štvrťroku 2023 medziročne výrazne vzrástla na 60 miliónov USD z dôvodu posilnenia dopytu po cezhraničných kapacitách.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Skupina MOL dosiahla počas prvých šiestich mesiacov roka 2023 zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) vo výške 1,125 miliardy USD (1,028 miliardy eur), kým v 2. štvrťroku dosiahla EBITDA 411 miliónov USD. Výhľad EBITDA na celý rok 2023 je stanovený približne na úrovni 2,5 miliardy dolárov, informovala spoločnosť.

"Makroekonomické prostredie nebolo dostatočne priaznivé na to, aby vyvážilo negatívne účinky vládnych zásahov v regióne strednej a východnej Európy, ktoré nepochybne zanechali stopy na našich výsledkoch najmä v 2. štvrťroku 2023. Súčasná úroveň vládnych zásahov, ak sa tieto mimoriadne opatrenia v blízkej budúcnosti postupne nezrušia, zhorší konkurencieschopnosť skupiny MOL a zaťaží našu tvorbu cash flow pre investičné plány," uviedol predseda predstavenstva MOL Zsolt Hernádi.

Dodal, že napriek tomu bola prevádzková výkonnosť skupiny stabilná, spoločnosti pokračovali v strategických investíciách, pričom sa MOL-u podarilo spustiť aj novú podnikateľskú líniu v oblasti odpadového hospodárstva.

Čistá EBITDA v divízii Upstreamu, ktorá sa zaoberá ťažbou ropy, klesla v 2. štvrťroku 2023 na 99 miliónov USD a v 1. polroku 2023 dosiahla 382 miliónov USD, čo predstavuje 83-percentný, respektíve 65-% pokles v porovnaní s rovnakými obdobiami minulého roka.

Čistá CCS EBITDA divízie Downstream, ktorá zahŕňa rafinérie, za 2. štvrťrok 2023 klesla na 102 miliónov USD a polročný výsledok dosiahol 487 miliónov USD. Výrazný pokles v 2. štvrťroku bol podľa MOL-u spôsobený dodatočnými daňami, napríklad jednorazovým nákladom na dodatočnú daň z výnosov, a slabou petrochemickou maržou v kombinácii s dopytom a cenovým tlakom.

EBITDA divízie Služby zákazníkom sa v 2. štvrťroku 2023 medziročne zvýšila takmer štvornásobne a dosiahla 175 miliónov USD, pričom dosiahla takmer 43 % celkovej EBITDA skupiny MOL, čím sa čiastočne zmiernil vplyv nepriaznivého externého prostredia. Hlavnými faktormi bolo zmiernenie regulácie maloobchodných cien v regióne strednej a východnej Európy, ďalšie posilnenie predaja nepalivových produktov a vynikajúce interné výsledky. Počet prevádzok Fresh Corner sa v 2. štvrťroku 2023 zvýšil na 1180 z 1103 v rovnakom období minulého roka.

EBITDA divízie Gas Midstream, respektíve preprava plynu, v 2. štvrťroku 2023 medziročne výrazne vzrástla na 60 miliónov USD z dôvodu posilnenia dopytu po cezhraničných kapacitách. Výsledky za 1. polrok tak prekročili 139 miliónov USD. K dobrým výsledkom podľa MOL-u prispeli aj znížené prevádzkové náklady.

(1 EUR = 1,0932 USD)