Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SkyToll zabojuje o mýto aj v Česku

Na snímke informačno zákaznícke stredisko elekronického mýtneho systému Sky Toll, a. s., v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako výhodu do konkurenčného súperenia ponúka napríklad možnosť jednej palubnej jednotky, čiže mýtneho prístroja pre vodičov na Slovensku aj v Česku.

Bratislava 24. júla (TASR) - Slovenská mýtna firma SkyToll by chcela zabojovať aj o prevádzkovanie mýtneho systému v Českej republike.

Ako výhodu do konkurenčného súperenia ponúka napríklad možnosť jednej palubnej jednotky, čiže mýtneho prístroja pre vodičov na Slovensku aj v Česku.

"Pokiaľ české ministerstvo dopravy vypíše otvorené výberové konanie, SkyToll má v úmysle sa na výberovom konaní zúčastniť," uviedol pre TASR manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti Anton Bódis.

V Českej republike sa v súčasnosti schyľuje k súťaži na výber firmy, ktorá bude v krajine vyberať mýto po roku 2016, kedy vyprší zmluva konzorciu okolo rakúskej firmy Kapsch. Ako uvádzajú české Hospodářské noviny (HN), záujem o tento tender má okrem slovenského SkyTollu aj talianska firma Autostrade. Ďalším potenciálnym súperom môže byť napríklad nemecký Siemens.

Ilustračné foto
Foto: TASR


Tamojšie ministerstvo dopravy aktuálne podľa HN hľadá projektového manažéra, ktorý by mal za 100 miliónov českých korún (3,64 milióna eur) štátu poradiť, akým spôsobom vyberať mýto v ďalších rokoch. Teda, či sa spoliehať na formu mýtnych brán ako doteraz, zaviesť satelitný systém alebo kombináciu obidvoch možností.

"V prípade, že by prevádzkovateľom mýtneho systému v Českej republike bola spoločnosť SkyToll, výhodou pre vodičov by bolo minimálne to, že tí, ktorí jazdia po slovenských aj českých cestách by mali iba jednu palubnú jednotku pre obe krajiny," opísal Bódis. Keby to umožňovali české zákony a podmienky zmluvy, mali by podľa neho vodiči možnosť mať pre obidve krajiny jednu zmluvu a dostávali by iba jednu faktúru. Čo presne ČR od nového mýta očakáva, však bude jasné až po vypísaní výberového konania.