Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Slabá česká koruna roztočila biznis s diamantmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Česko zažilo poslednú veľkú vlnu záujmu o drahé kamene v roku 2012, teda v situácii, keď predajcovia mohli argumentovať rýchlo rastúcimi cenami kameňov a šperkov z minulých rokov.

Praha 2. marca (TASR) - Česká republika doviezla v roku 2014 drahé kamene približne za 750 miliónov Kč (27,33 milióna eur), teda za dvojnásobnú sumu ako v predchádzajúcom roku. Najčastejším artiklom dovozcov boli diamanty. Podľa údajov Českého štatistického úradu sa ich doviezlo zhruba za 0,5 miliardy Kč. Slabnúci kurz koruny oproti doláru totiž hnal ceny nahor a medzi zákazníkmi vyvolal zdanie dobrej investície. Informoval o tom server E15.cz.

"Dopyt sa výrazne zvýšil, a to najmä po šperkoch s drahými kameňmi. Len od konca leta minulého roka do januára 2015 sa v dôsledku poklesu koruny cena kameňov aj šperkov zvýšila o 20 %," povedal šéf firmy ALO Diamonds Alojz Ryšavý. "Predajný argument o zhodnotení šperkov pôsobil na zákazníkov ako magnet," uviedol nemenovaný pražský klenotník.

Svetoví investori sa pritom drahokamov zbavovali. Podľa diamantového indexu IDEX sa ceny kameňov znížili v minulom roku o 7 %, čím sa nepriaznivý vývoj cien z ostatných rokov ešte prehĺbil. Svoje maximum dosiahli svetové ceny diamantov pred tromi rokmi, po štvrtinovom raste v roku 2011. Odvtedy sa prepadli takmer o pätinu.

Česko zažilo poslednú veľkú vlnu záujmu o drahé kamene v roku 2012, teda v situácii, keď predajcovia mohli argumentovať rýchlo rastúcimi cenami kameňov a šperkov z minulých rokov. Išlo tak o jediný rok v histórii českého drahokamového biznisu, keď sa do Česka doviezlo viac kameňov než v minulom roku.

Podľa expertov k popularite diamantov medzi investormi prispieva najmä vysoká úroveň zabezpečenia proti ekonomickej neistote. "Vývoj trhu v posledných rokoch ukázal, že táto komodita si omnoho lepšie drží svoju hodnotu než napríklad zlato," tvrdí Alojz Ryšavý z ALO Diamonds. V stávke na kamene je však potrebné rešpektovať jeho podobu, ktorá je práve v kurze. "Napríklad hodnota diamantov s guľatým brusom, briliantov patričnej farby a čistoty s hmotnosťou nad jeden karát vzrástla za posledný rok takmer o 10 %," dodal Oldřich Buganský zo spoločnosti Optima Diamant.

Podľa šperkárov prispieva k záujmu o kamene aj rastúca konkurencia z ázijských krajín, ktoré stále viac vyvážajú lacnejšie zlaté šperky. Ako však dodal Buganský, upadá aj česká klenotnícka tradícia, ktorú úspešne nahrádza lacnejšia práca z Ázie. Okrem veľkých ekonomík ako India alebo Čína sa presadzuje aj Thajsko.

(1 EUR = 27,438 CZK)