Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slabá pripravenosť írskych firiem na tvrdý brexit vyvoláva obavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očakávania podnikateľov v súvislosti s vývojom v ďalšom roku sa zhoršili.

Dublin 6. augusta (TASR) - Firmy v Írsku naďalej relatívne dobre odolávajú rizikám spojeným s brexitom. Nový prieskum spoločnosti InterTradeIreland totiž odhalil, že až 40 % podnikov v krajine dosiahlo rast. Ale zároveň ukázal, že počet firiem, ktoré nie sú pripravené aj na brexit bez dohody, je „znepokojivý“.

Očakávania podnikateľov v súvislosti s vývojom v ďalšom roku sa zhoršili. Počet firiem, ktoré v najbližších 12 mesiacoch počítajú s rastom, klesol na najnižšiu úroveň od roku 2009.

Brexit je najväčšou príčinou tohto neistého výhľadu. Celkovo 45 % zo všetkých firiem v Írsku a takmer 60 % výrobných podnikov označili brexit za najväčší problém, ktorému čelia.

Ale aj napriek množstvu podporných služieb len 11 % respondentov uviedlo, že podniklo nejaké prípravy na brexit bez dohody.

Pokiaľ ide o prípravy na neriadené vystúpenie Británie z Európskej únie, sú väčšie podniky s väčšou kapacitou lepšie pripravené. Prieskum odhalil, že 35 % z nich urobilo prípravy na tvrdý brexit. Na druhej strane, iba 1 z 10 malých podnikov podnikol nejaké kroky.

No čo je najhoršie, až 82 % firiem, ktoré sú závislé na cezhraničnom obchode, a tým pádom aj najviac vystavené dôsledkom neriadeného brexitu, sa na takúto situáciu nepripravilo.

"Rozdiel medzi počtom podnikov, ktoré označujú brexit za kľúčový problém a počtom tých, ktoré sa naň skutočne pripravujú, je znepokojujúci," vyhlásil Aidan Gough, riaditeľ pre stratégiu a politiku spoločnosti InterTradeIreland.